Νέες σφοδρές εκρήξεις έπληξαν την Τρίπολη την Τρίτη (7/6) το απόγευμα σε έναν από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς που έχουν σημειωθεί εναντίον της πόλης από την αρχή των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ το Μάρτιο, όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες.
Βόμβες χτυπούν αδιάκοπα την πόλη κάθε λίγες ώρες από τη Δευτέρα, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχώς εντείνονται.

Εξάλλου η Γαλλία θεωρεί τους αντικαθεστωτικούς τη μοναδική «κυβερνητική αρχή» στη Λιβύη, όπως δήλωσε την Τρίτη (7/6) ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ υιοθετώντας μία νομική διατύπωση που θα μπορούσε να διευκολύνει την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος των εξεγερμένων.

Το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης είναι «το μοναδικό που κατέχει κυβερνητική εξουσία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Γαλλίας με το λιβυκό κράτος», αναφέρει υπουργός σε ανακοίνωσή του.

Η Γαλλία αναφερόταν μέχρι τώρα στο Συμβούλιο ως «το νόμιμο πολιτικό συνομιλητή» της στη Λιβύη.

«Αφού έχουν κριθεί ένοχες για τα πιο σημαντικά εγκλήματα εναντίον του λιβυκού λαού, αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο, οι αρχές που σχετίζονται με τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι δεν μπορούν να επιδιώξουν να έχουν ένα ρόλο, όποιος κι αν είναι αυτός, στην εκπροσώπηση του λιβυκού κράτους», υπογράμμισε ο Ζιπέ.

Πάντως στην ανακοίνωση του γάλλου υπουργού δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση που να εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει η αλλαγή διατύπωσης της Γαλλίας και ποιες είναι οι πρακτικές της συνέπειες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Παρίσι ελπίζει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες αυτή τη διατύπωση και ότι αυτό θα διευκολύνει την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Μετά την υιοθέτηση στις 26 Φεβρουαρίου κυρώσεων από τον ΟΗΕ εναντίον του Καντάφι και των συγγενών του, οι Δυτικοί επιθυμούν να αποδεσμευτούν τα περιουσιακά του στοιχεία και να μεταφερθούν στις "αρχές" των εξεγερμένων στη Βεγγάζη.
TAGS