Οι αρχές της Τουρκίας συνέλαβαν δύο διακινητές που μετέφεραν 120 σύρους πρόσφυγες στα παράλια του Αιγαίου.

Χωροφύλακες σταμάτησαν την ομάδα, η οποία αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες και παιδιά, σε μια παραλία κοντά σε δασώδη περιοχή δίπλα στο χωριό Μπαντέμλι που βρίσκεται απέναντι από τη Λέσβο, δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τις παραμονές της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και στην οποία η Τουρκία και η ΕΕ θα εξετάσουν τη μεταναστευτική κρίση.

Η Ευρώπη θέλει από την Τουρκία, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, να αυξήσει την ασφάλεια κατά μήκος των ακτών της και να δέχεται πίσω μετανάστες που πιάνονται στη θάλασσα ώστε να βοηθήσει να μειωθεί η ροή των προσφύγων προς την ΕΕ. Σε αντάλλαγμα έχει υποσχεθεί κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Τουρκία με τους 2,7 εκατ. σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε αργά χθες το βράδυ την ΕΕ ότι χρονοτριβεί εδώ και τέσσερις μήνες με τα χρήματα αυτά.

«Μπορείτε να πληρώσετε ή όχι, δεν έχουμε κλείσει την πόρτα μας στους πρόσφυγες όπως έχουν κάνει οι Δυτικοί. Την κρατήσαμε ανοικτή», δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι θέλει να κτίσει μια πόλη για πρόσφυγες στη βόρεια Συρία κοντά στα τουρκικά σύνορα με διεθνή χρήματα, αλλά δεν έχει λάβει συγκεκριμένη υποστήριξη από άλλες χώρες για το σχέδιο.

Στην ακτή, τουλάχιστον ένας διακινητής διέφυγε πεζή, ενώ χωροφύλακες απομάκρυναν τα έξι μικρά λεωφορεία με τα οποία είχαν φθάσει οι πρόσφυγες. Αυτοί οι τελευταίοι, αναμεσα στους οποίους υπήρχαν έγκυοι και νεογέννητα, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία πίσω στη Σμύρνη.