Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ εξασφάλισε τη νίκη στην εσωκομματική ψηφοφορία που διεξήχθη χθες στο Κάνσας για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Κρουζ συγκέντρωσε 48,2% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγάλος νικητής της «Σούπερ Τρίτης», έλαβε το 23,3%. Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο περιορίστηκε στο 16,7% των ψήφων, ενώ ο Τζον Κέισικ, ο κυβερνήτης του Οχάιο, έλαβε το 10,7%.

Ο Κρουζ εξασφαλίζει στο Κάνσας τουλάχιστον 17 εκλέκτορες στο Ρεπουμπλικανικό συνέδριο που θα αναδείξει τον υποψήφιο και ο Τραμπ τουλάχιστον έξι.

Είναι η πέμπτη νίκη του Κρουζ στη διαδικασία, μετά από εκείνες στην Άιοβα, την Οκλαχόμα, την Αλάσκα και την πολιτεία όπου εκλέγεται, το Τέξας.

Πριν από λίγο στο Μέιν, με περίπου το 5% των ψήφων καταμετρημένο, ο Κρουζ συγκέντρωνε 48% και ο Τραμπ 35%, ενώ ο Ρούμπιο εξασφάλιζε μόλις το 8,6% και ο Κέισικ 7,4%.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφίζουν επίσης σήμερα στο Κεντάκι και στη Λουιζιάνα για να αναδειχθούν συνολικά 155 εκλέκτορες.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα προέβλεψαν πριν από λίγο νίκη του γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς επί της πρώην πρώτης κυρίας και πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Κάνσας.

Οι Δημοκρατικοί ψήφισαν επίσης χθες στη Νεμπράσκα και στη Λουιζιάνα για να αναδειχθεί το πρόσωπο που θα λάβει το χρίσμα.