Συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, όπου τέθηκε επί τάπητος το σχέδιο δράσης –η συμφωνία πλαίσιο δηλαδή με την Άγκυρα- για το προσφυγικό ενόψει και της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Στη συνάντηση έδωσε το παρόν και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, καθώς η χώρα του έχει την προεδρία της ΕΕ. Ο κ. Νταβούτογλου, πάντως, πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για τις Βρυξέλλες, υποστήριξε πως η χώρα του έχει κάνει «σημαντικά βήματα» για να σεβαστεί αυτό που της αναλογεί από το «σχέδιο δράσης» που συμφώνησε τον Νοέμβριο με την ΕΕ για να σταματάει τους μετανάστες που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις τουρκικές ακτές με προορισμό τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times της περασμένης Πέμπτης  που επικαλείται δύο διπλωμάτες με γνώση των συζητήσεων του Ντόναλντ Τουσκ που επισκέφτηκε την Άγκυρα για να προετοιμάσει τη Σύνοδο, η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται και όλους τους μετανάστες που διασώζονται σε διεθνή ύδατα από το ΝΑΤΟ, ένα ευαίσθητο ζήτημα που είχε καθυστερήσει την πρόοδο στην επιχείρηση.