«Η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα πουλήσει την ψυχή της” για τη συμφωνία μετεγκατάστασης των προσφύγων με την Τουρκία», γράφει η Telegraph.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, που αναφέρεται στις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μια στρατηγική για το πως θα περιοριστεί η κρίση στην Ελλάδα, καθώς το περασμένο δεκαπενθήμερο η ροή των μεταναστών προς Βορρά μειώθηκε σε μόλις μερικές εκατοντάδες μία ημέρα, λόγω της σφράγισης των συνόρων από την ΠΓΔΜ.

«Η χώρα τώρα θα κατακλυστεί με βοήθεια, ενώ η αστυνομία και αξιωματικοί της υπηρεσίας ασύλου θα αναπτυχθούν κατά μήκος της Ευρώπης» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, με την ελπίδα της μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή την Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες την Κυριακή αναφέρει:

Οι παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων τελειώνουν. Αυτός ο δρόμος είναι τώρα κλειστός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το καλύτερό της προκειμένου να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάστασης που έχει προκληθεί ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης.

Όπως σημειώνει η Telegraph στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να δημιουργηθούν ανάλογοι τέτοιοι «διάδρομοι».

Η βρετανική εφημερίδα πάντως σχολιάζει ότι μέχρι στιγμής το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων έχει αποτύχει καθώς αν και ο στόχος έκανε λόγο για 160.000 πρόσφυγες, έχουν μετακινηθεί μόλις λίγες εκατοντάδες. Αυτό οφείλεται όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι στο γεγονός ότι η διαδρομή των Βαλκανίων αποθάρρυνε τους πρόσφυγες από το να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Αναφορά γίνεται και στο αίτημα των Σκοπίων από κράτη μέλη της Ε.Ε. για οικονομική ενίσχυση σε επίπεδο εξοπλισμού ώστε να ενισχύσουν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων με έναν νέο φράχτη μήκους 300χλμ.