Να θέσει περιορισμούς στην προσφυγική πολιτική του καλεί το Βερολίνο ο Βέρνερ Φάιμαν, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο αυστριακός καγκελάριος πιέζει τη Γερμανία να θέσει σαφές όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, ώστε να περιοριστούν περαιτέρω ροές, οι οποίες ήδη θέτουν σε δοκιμασία τη συνοχή της Ευρώπης. 

 «Η Γερμανία οφείλει να ορίσει κι εκείνη έναν ανώτατο αριθμό προσφύγων που θα δεχτεί από τη Συρία και την Τουρκία. Η Γερμανία πρέπει να είναι σαφής, αλλιώς διατρέχει τον κίνδυνο να συνεχίσουν οι πρόσφυγες να κατευθύνονται μαζικά προς τη χώρα», τόνισε ο κ. Φάιμαν και πρόσθεσε:

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αυστρίας, η Γερμανία θα πρέπει να ορίσει έναν αριθμό περί τους 400.000 πρόσφυγες. Όσο δεν το κάνει, είναι σαφές τι πρόκειται να συμβεί. Οι πρόσφυγες θα εξακολουθήσουν να πιστεύουν ότι θα περνούν τα σύνορα χωρίς έλεγχο.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, αξιωματούχος του Βερολίνου αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Φάιμαν, αναφέρθηκε ωστόσο σε παλαιότερες δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με τις οποίες είχε επανειλημμένα απορρίψει τη θέσπιση ορίου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η κυρία Μέρκελ είχε υπερασπιστεί την απόφαση της Γερμανίας να κρατήσει τα σύνορά της ανοιχτά και επανέλαβε την αποφασιστικότητά της να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση με παράλληλη ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και συνεργασία με την Τουρκία.