Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Μπαν Μι-Μουν για μία δεύτερη θητεία στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος Ομπάμα χαιρετίζει την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν σχετικά με την υποψηφιότητά του για μία δεύτερη θητεία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτή την υποψηφιότητα», αναφέρει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνι σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπαν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα επισήμως ότι θα επιδιώξει μία δεύτερη πενταετή θητεία στον ΟΗΕ. Η υποστήριξη των ΗΠΑ ενισχύει την υποψηφιότητά του η οποία φαινόταν ήδη ότι θα στεφθεί με επιτυχία.

Ο Κάρνι εκτίμησε ότι «υπό τη διεύθυνση του Μπαν, ο ΟΗΕ έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντίδραση σε κρίσεις και προκλήσεις σε όλο τον κόσμο».

«Ο ΟΗΕ είναι ένας θεσμός που δεν είναι τέλειος, όμως είναι απαραίτητος», υπογράμμισε ο Κάρνι. «Ο γενικός γραμματέας έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η πρόσληψη γυναικών σε σημαντικές θέσεις και η πρόταση για τη μεγαλύτερη περικοπή δαπανών του οργανισμού εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία».