Κατά του προσχεδίου της Συνόδου Κορυφής για κλείσιμο της βαλκανικής οδού τάσσονται ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τη συνάντησή τους, ο έλληνας πρωθυπουργός και η γερμανίδα καγκελάριος επέκριναν το προσχέδιο και κατέληξαν στον κοινό τόπο ότι το σφράγισμα των συνόρων είναι «απαράδεκτη ενέργεια». 

Την ίδια ώρα, ανώτατες κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως η Αθήνα αντιδρά στο προσχέδιο συμπερασμάτων, που είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβάλλει βέτο, τινάζοντας τη Σύνοδο στον αέρα. «το βέτο πάει περίπατο. «Δεν τινάζουμε τη Σύνοδο στον αέρα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και ζητούν να επιταχυνθεί η διαδικασία της απευθείας μεταφοράς προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες μετεγκατάστασης και να εξασφαλιστούν κονδύλια για όσους μείνουν εδώ.

Από την πλευρά τους, γερμανικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή» και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει. «Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε», είπε ξεκάθαρα η κυρία Μέρκελ, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, ενώ από η εκπρόσωπος της Γερμανίας, Κριστιάνε Βιρτς, χαρακτήρισε «εικασίες» τις πληροφορίες για το το προσχέδιοΖήτησε, δε, να περιμένουν όλοι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τις σχετικές δηλώσεις της καγκελαρίου. 

Επανέλαβε δε, ότι για το Βερολίνο προτεραιότητες της Συνόδου παραμένουν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η συνεργασία με την Τουρκία και η στήριξη της Ελλάδας:
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Γερμανία θα προχωρήσουν με κοινή γραμμή, επιχειρώντας να αφαιρεθεί από το κείμενο η αναφορά περί κλεισίματος των συνόρων. Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι «κλειδί» είναι η συμφωνία με την Τουρκία, την ώρα που όπως λένε η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς της όρους. 

Κλείσιμο της βαλκανικής οδού προβλέπει το προσχέδιο

Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, που συνεπάγεται τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

«Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed», αναφέρει χαρακτηριστικά  το κείμενο. (Τα παράτυπα ρεύματα μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων φτάνουν στο τέλος τους. Αυτή η οδός κλείνει)

Διαβάστε ολόκληρο το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής 

Επίσης, στο σχέδιο προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου). 

«Οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ», υπογραμμίζεται ακόμη, ενώ όπως προκύπτει θα ανατεθεί στη Frontex η φύλαξη των ελληνοσκοπιανών συνόρων στην περιοχή της Ειδομένης.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική εφημερίδα Le Figaro στην ηλεκτρονική της έκδοση σημείωνε ότι στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε οριστικό κλείσιμο του περάσματος των Βαλκανίων και σε χορήγηση μέγιστης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Το σφράγισμα των συνόρων επιβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ και ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος μιλώντας σε τοκ σόου του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, είπε πως ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία. Η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω, τόνισε ο κ. Κουρτς.