Νέα λίστα αιτημάτων για περαιτέρω οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις κατέθεσε η Τουρκία, ώστε να προσυπογράψει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μαζικές επαναπροωθήσεις των μη Σύρων που φτάνουν στα παράλια της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Reuters, η Σύνοδος θα παραταθεί. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, λίγο πριν από τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άγκυρα ζήτησε αύξηση της οικονομικής βοήθειας 3 δισ. ευρώ που θα λάβει από την ΕΕ, επιτάχυνση των διαδικασιών για χαλάρωση των θεωρήσεων (visas) για είσοδο των πολιτών της στη Ζώνη Σένγκεν, αλλά και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ε.Ε.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με τα 3 δισ. ευρώ σε βοήθεια, που υποσχέθηκε η Κομισιόν για το προσφυγικό.

«Ήδη δαπανήσαμε 10 δισ. δολάρια για 3 εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισ. ευρώ, από τότε έχουν περάσει τέσσερις μηνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με τα χρήματα αυτά, τα 3 δισ. ευρώ», τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης τη στάση των Ευρωπαίων στη μεταναστευτική κρίση και την εν γένει άρνησή τους να υποδεχθούν μαζικά τους μετανάστες στις χώρες τους.

«Κοιτάξτε, λένε 'εμποδίστε τους πρόσφυγες να μπουν'. Σύμφωνοι. Όμως δεν είμαστε εμείς αυτοί που τους στέλνουν, έρχονται από τη θάλασσσα και δυστυχώς οι περισσότεροι απ' αυτούς χάνουν τη ζωή τους στη διάρκεια του διάπλου», συνέχισε.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «περίπου 100.000» μετανάστες διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή στο Αιγαίο.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει «σημείο καμπής» στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, προσθέτοντας δε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ενωμένης Ευρώπης.

Διπλωματική πηγή εξέφρασε στους FT ανησυχίες ότι οι αυξημένες τουρκικές απαιτήσεις, που κατατέθηκαν στο «παρά πέντε», μπορεί να εκτροχιάσουν μία ήδη δύσκολη Σύνοδο Κορυφής, τη στιγμή που Ε.Ε. ευελπιστεί ότι το σχέδιο των επαναπροωθήσεων θα ελαχιστοποιήσει το βάρος που καλείται να σηκώσει η Γηραιά Ήπειρος και να αποκλιμακώσει τις πολιτικές πιέσεις που αναπτύσσονται σε πολλά κράτη-μέλη.

Άλλη πηγή παρομοίασε τη διαπραγμάτευση με «τουρκικό μπαζάρ».

Ως αποτέλεσμα των νέων απαιτήσεων – αλλά και των νέων προτάσεων που κατέθεσε η Άγκυρα είναι η παράταση της Συνόδου Κορυφής.  Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Νταβούτογλου θα παρουσιάσει τα αιτήματα της Τουρκίας, μετά θα αποχωρήσει για να συνεδριάσουν οι 28 της ΕΕ και να καθορίσουν μία κοινή στάση και έπειτα θα επιστρέψει ώστε να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις.