current views are: 3

7 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση14:13

Μήνυμα από 26 ανθρωπιστικές οργανώσεις κατά της πολιτικής για το προσφυγικό

Τις πολιτικές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κατά των προσφύγων, καταδικάζουν με κοινή δήλωσή τους, 26 ανθρωπιστικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία και άλλες χώρες.

Δημοσίευση 14:13’

Τις πολιτικές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κατά των προσφύγων, καταδικάζουν με κοινή δήλωσή τους, 26 ανθρωπιστικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία και άλλες χώρες.

Τις πολιτικές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κατά των προσφύγων, καταδικάζουν με κοινή δήλωσή τους, ενώ σε εξέλιξη είναι σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας, 26 ανθρωπιστικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία και άλλες χώρες.

Οι οργανώσεις καταδικάζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «που παραβιάζουν το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο κλείνοντας τις πόρτες τους προς ανθρώπους που δικαιούνται διεθνή προστασία» και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις περιοριστικές πολιτικές που επηρεάζουν την ασφάλεια, την υγεία και τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» τη διάκριση κατά των Αφγανών στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και τονίζουν ότι η απόφαση των αστυνομικών αρχών της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ «ισοδυναμεί με αυθαίρετους και παράνομους περιορισμούς στο δικαίωμα του καθένα να ζητήσει διεθνή προστασία».

Οι αποφάσεις αυτές, συνεχίζουν, «έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ανθρώπινου πόνου». «Άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα σε απάνθρωπες συνθήκες, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να κοιμηθούν στο ύπαιθρο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τους οδηγούν, επίσης, στην αγκαλιά των διακινητών και τους σπρώχνουν να βρουν νέες και επικίνδυνες διόδους ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους». Σχολιάζουν δε ότι «η Ευρώπη κινείται προς μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατεύθυνση».

Τέλος, καλούν την Ευρώπη να σεβαστεί τις Συνθήκες της, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε διεθνή προστασία.

Την κοινή δήλωση συνυπογράφουν αλφαβητικά οι οργανώσεις: ActionAid Ελλάς, Albanian Helsinki Committee, Belgrade Center for Human Rights, Civic Initiatives Belgrade, Civil Rights Program Kosovo, Doctors of the World Greece, European Council on Refugees and Exiles, Humanitarni centar za integraciju i toleranciju (HCIT), Helsinki Committee for Human Rights in Serbia, Građanske inicijative – Civic Initiative, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Greek Forum of Refugees, Grupa 484, Hrvatski pravni centar, International Rescue Committee, Lawyers Committee for Human Rights, Macedonian Young Lawyers Association, Norwegian Refugee Council, Open Gate – La Strada, Oxfam, Practical Policy Centre Serbia, Praksis, Praxis Serbia, Save the Children, Solidarity Now, VluchtelingenWerk Nederland.


σχετικα αρθρα