Απαιτήσεις σοκ που τινάζουν στον αέρα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Βρυξελλών και Άγκυρας για το προσφυγικό αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε 20 επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση από την ΕΕ. Ωστόσο το προσχέδιο συμπερασμάτων κάνει λόγο για 3 δισεκατομμύρια επιπλέον στην Άγκυρα, ενώ τα 20 δισ. διαψεύδει και ο τούρκος πρεσβευτής στις Βρυξέλλες. 

Τι μετέδωσε το Reuters

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, Κατά τη χθεσινή προπαρασκευαστική συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε πρόθυμος η Τουρκία να λάβει από την ΕΕ όλους τους μη σύρους μετανάστες που τους αρνήθηκε η παροχή ασύλου στην Ευρώπη, όπως επίσης και όλους τους ανθρώπους που διασώζονται στα χωρικά ύδατα της χώρας. Τα ανταλλάγματα που ζητάει η τουρκική πλευρά προκαλούν ίλιγγο:

Ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters απαίτησε πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να υποστηρίξει τους σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, με μία πηγή να κάνει λόγο ακόμα και για 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Πάντως, από την πλευρά του ο πρόεδρος της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς από την πλευρά επιβεβαίωσε πως η Άκγυρα ζητάει περισσότερα κονδύλια, κάνοντας ωστόσο λόγο για επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Από την πλευρά του ο τούρκος πρεσβευτής στις Βρυξέλλες Σελίμ Γιενέλ μιλώντας στους Financial Times, διέψευσε το ύψος του ποσού. «Είναι απόλυτη γελοιότητα» ο αριθμός, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Τουρκία θέλει επίσης από τον Ιούνιο να απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας με την ΕΕ, αντί να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, όπως προέβλεπε το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε πέρυσι. 

Διπλωμάτης της ΕΕ ανέφερε πως το Βερολίνο και ορισμένες άλλες χώρες εμφανίζονται ανοιχτές στο να δώσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν η Άγκυρα εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί, περιλαμβανομένης της αλλαγής στην πολιτική χορήγησης βίζα σε υπηκόους ισλαμικών χωρών και την εισαγωγή διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι η προσφορά για στενότερη συνεργασία συμπίπτει με την καταστολή των μέσων ενημέρωσης, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Πρόκειται για ένα κανονικό ανατολίτικο παζάρι. Πρώτα θα σηκώσουμε τα χέρια μας και θα σοκαριστούμε με τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Μετά θα εμφανιστούμε πρόθυμοι να συμφωνήσουμε σε ένα πολύ μικρό μέρος αυτών που ζητούν. Και έπειτα θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. 

Σημειώνεται πως η Σύνοδος Κορυφής, έπειτα και από τις νέες εξωπραγματικές απαιτήσεις της Άγκυρας παρατάθηκε, καθώς μετά το Συμβούλιο των 28 ηγετών της ΕΕ θα ακολουθήσει νέο γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων 

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που προετοιμάστηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση ΕΕ – Τουρκίας και που επικαλείται το Reuters, η Άγκυρα φέρεται να δεσμεύεται ότι θα πάρει όλους τους παράτυπους μετανάστες από τα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων και των σύρων. Την ίδια ώρα, η ΕΕ θα προχωράει σε μετεγκατάσταση ενός σύρου πρόσφυγα για κάθε μετανάστη που επαναπροωθείται από τα ελληνικά νησιά.

Η ΕΕ θα προσφέρει περαιτέρω 3 δισεκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2018 για να βοηθήσει την Τουρκία να στεγάσει τους σύρους πρόσφυγες, ενώ θα χαλαρώσει τις απαιτήσεις για χορήγηση βίζα σε τούρκους υπηκόους στα τέλη του Ιουνίου, νωρίτερα απ ότι είχε σχεδιαστεί.