Η Σερβία αναμένει, μέσα στη χρονιά, την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ και για το λόγο αυτό έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει τα συστήματά της, ώστε να ευθυγραμμιστούν με εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μίρκο Τσέτκοβιτς. Μιλώντας σε κυπροσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ, ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Σερβίας, μπορούν να σημάνουν και την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχέσεων.

«Για όσους Κύπριους δεν το γνωρίζουν, μπορείτε να περιμένετε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον πολύ κοντινό σ' αυτό που έχετε συνηθίσει», είπε, προσθέτοντας ότι «κάθε μέρα θα είναι και καλύτερη».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Σερβία αναμένει από το Σεπτέμβριο την κατάληξη νέας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Επεσήμανε ότι η οικονομία της Σερβίας έχει εξέλθει της κρίσης με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά το 2010 1,5% και στόχο για το 2011 ρυθμού ανάπτυξης 3%, κάτι που όπως ανέφερε θεωρεί εφικτό.

Το φορολογικό σύστημα της Σερβίας είναι επίσης ευνοϊκό, είπε, προσθέτοντας ότι η φορολογία για τα επιχειρηματικά κέρδη είναι στο 10%, ενώ για τους μισθούς στο 12%.