current views are: 6

8 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση17:36

Guardian: Καιρός να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Άρθρο του Guardian υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με τίτλο «Από τα Ελγίνεια Μάρμαρα έως τον κόκορα του Κέιμπριτζ, είναι καιρός τα κλοπιμαία να επιστραφούν».

Δημοσίευση 17:36’

Άρθρο του Guardian υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με τίτλο «Από τα Ελγίνεια Μάρμαρα έως τον κόκορα του Κέιμπριτζ, είναι καιρός τα κλοπιμαία να επιστραφούν».

«Από τα Ελγίνεια Μάρμαρα έως τον κόκορα του Κέιμπριτζ, είναι καιρός τα κλοπιμαία να επιστραφούν», είναι ο τίτλος που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος του Guardian Jonathan Glennie, σε ένα άρθρο με το οποίο καλεί τη χώρα του να κάνει αυτό που χρόνια ζητά η Ελλάδα.

Όπως λέει πρόκειται για ζήτημα δικαιοσύνης. «Τα μουσεία μας δεν αντιμετωπίζονται σαν αποθήκες κλοπιμαίων. Αντιθέτως παρουσιάζονται σαν φροντιστές ιστορικών αντικειμένων για το καλό της ανθρωπότητας», σημειώνει.

Ο δεύτερος λόγος που αναφέρει είναι ότι «η περιήγηση σε ένα μουσείο του Λονδίνου, με συναδέλφους σου από ανεπτυγμένες χώρες, σού υπενθυμίζει το προνόμιο τού να έχεις πρόσβαση σε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας που δεν είναι δικό μας».

Και συνεχίζει: «Αυτό που μπορούν να δουν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν το Λονδίνο είναι διαθέσιμο για τον περισσότερο κόσμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Μπορείς να μάθεις πολλά περισσότερα με μία μισάωρη βόλτα στο Βρετανικό Μουσείο από ότι με τη μελέτη εβδομάδων. Γιατί οι Βρετανοί να έχουν το προνόμιο να βλέπουν όλους τους θησαυρούς του κόσμου;».

«Ας γίνουμε μια φορά γενναιόδωροι και ας συμμετάσχουμε στην αναδιανομή του πολιτισμικού πλούτου για λόγους ηθικής ακεραιότητας», καταλήγει, σημειώνοντας ότι τι πιο συμβολικό από τη σταδιακή επιστροφή πολλών εκ των μυριάδων αντικειμένων που αφαίρεσαν ταξιδιώτες, κατακτητές και υπάκουοι δημόσιοι υπάλληλοι σε μια στιγμή που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και όχι τη λεηλασία.


σχετικα αρθρα