Τη θέση που έχει ήδη προβάλει τις τελευταίες ημέρες, και κατέθεσε και χθες στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό με την συμμετοχή της Τουρκίας, για το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, επανέλαβε σήμερα ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των χθεσινών μαραθώνιων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες χαιρέτισε μεν την προοπτική μιας από κοινού διοργάνωσης της προστασίας των συνόρων με την Τουρκία, τόνισε δε ότι δεν μπορεί κανείς να βασίζεται μόνον σε μία τέτοια λύση.

Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίζονται οι προσπάθειες για να λειτουργούν η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τα Hotspots, ανέφερε ο αυστριακός καγκελάριος.

Όπως επισήμανε στη χθεσινή Σύνοδο υπήρξαν διακηρύξεις προθέσεων απέναντι στην Τουρκία, όχι όμως ακόμη ουσιαστικές τοποθετήσεις στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας και ανοίγματος κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας πως δεν έγιναν παραχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία, αλλά συμφωνήθηκε κατά πρώτο λόγο η περαιτέρω διαδικασία.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία δεν είναι μία χώρα που αποποιείται τις ευθύνες της, αλλά αποτελεί πρότυπο στην ΕΕ και ασχολήθηκε εγκαίρως με το προσφυγικό.