Συνεχίστηκαν και σήμερα το πρωί στο Ιράν οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, τους Φρουρούς της Επανάστασης. 

Οι εκτοξεύσεις αυτές, έγιναν στο πλαίσιο της διεξαγωγής στρατιωτικής άσκησης, η οποία προκαλεί τη διπλωματική αντίδραση των ΗΠΑ.

Πρόκειται για δύο πυραύλους Qadr H που εκτοξεύτηκαν από τα βόρεια της χώρας πλήττοντας στόχους στις νοτιοανατολικές περιοχές και σε ακτίνα δράσης 1.400 χλμ.

Νωρίτερα χθες, οι Φρουροί της Επανάστασης, πραγματοποίησαν, επίσης, αρκετές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων βαλλιστικού τύπου από υποδομές εκτόξευσης σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο διεξαγωγής στρατιωτικής άσκησης, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Οι πυραυλικές εκτοξεύσεις αποδεικνύουν την αποτρεπτική αμυντική ικανότητα του Ιράν, αλλά και τα οπλικά συστήματα που διαθέτει για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής κατά της ισλαμικής επανάστασης, του ιρανικού κράτους και της ανεξαρτησίας του, ανέφερε η είδηση του ιρανικού πρακτορείου.

Οι εκτοξέυσεις αυτές πραγματοποιούνται μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, τον Ιανουάριο, σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Οι εντάσεις ορίζονται γεωγραφικά από τη διώρυγα του Σουέζ, προβάλλονται γεωπολιτικά στον Κόλπο του Άντεν, ανοιχτά της Υεμένης και καταλήγουν στα υπό ιρανικό έλεγχο Στενά του Ορμούζ.