Χρυσές δουλειές κάνουν τον τελευταίο καιρό πισίνες κολύμβησης και αθλητικά κέντρα στην Ιορδανία, που βλέπουν αύξηση της ζήτησης για μαθήματα καθώς σύροι πρόσφυγες προετοιμάζονται για το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Syrian Observer, που συγκεντρώνει τα νέα από διάφορες πλευρές της σύγκρουσης, ο ιδιοκτήτης ενός αθλητικού κέντρου, του Al-Madar al-Youm, αναφέρει ότι παρατήρησε ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που πήγαν εκεί καθώς ετοιμάζονταν να διασχίσουν τη θάλασσα, με προορισμό την Ευρώπη.

«Συνήθως κλείνουμε την πισίνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά με τόσους εγγεγραμμένους για μαθήματα κολύμβησης, και με τους περισσότερους εξ’ αυτών να είναι σύροι πρόσφυγες, την κρατήσαμε ανοιχτή», δηλώνει ο ιδιοκτήτης του κέντρου, Sharif, όπως μεταδίδει η Independent.

Ένας άλλος ιδιοκτήτης πισίνας δήλωσε εξάλλου ότι ολόκληρες οικογένειες κάνουν εγγραφή για μαθήματα, με μητέρες και κόρες να κάνουν χωριστά μαθήματα από πατέρες και γιους, ενώ κολύμβηση μαθαίνουν και κάποιοι ηλικιωμένοι.

Περισσότεροι από 300.00 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε διακινητές και τον καλό καιρό, και επιβιβάζονται σε πλοιάρια που δεν έχουν καμιά προδιαγραφή ασφαλείας, για να φτάσουν στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με έκθεση της IOM, συνολικά σε όλον τον κόσμο, στη διάρκεια του 2015, οι νεκροί πρόσφυγες έφτασαν τους 5.350. Το 77% καταγράφηκαν στην Κεντρική Μεσόγειο και ειδικότερα όσοι προσπάθησαν να μεταβούν από τη Λιβύη, στην Ιταλία, ενώ το 21% των θανάτων ήταν στην ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στο Αιγαίο