Την ιστορία ενός πρώην υπουργού στο Αφγανιστάν που αποφάσισε να πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς περιγράφει η εφημερίδα Irish Times.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Θρησκευμάτων του Αφγανιστάν, ξεκίνησε από τη χώρα του, έφτασε στο Ιράν μέσω αεροπλάνου, περπάτησε 31 ώρες μέχρι την Τουρκία και βρίσκεται εγκλωβισμένους με άλλους 2.500 πρόσφυγες στον Πειραιά.

Μαζί με 14 μέλη της οικογένειάς του, ο Sayed Ahmad Jamal Μobarez ήρθε στη Χίο με μια φουσκωτή βάρκα και αναμένει να ανοίξουν τα σύνορα για να φτάσει στη Γερμανία. Στο δρόμο έχασε τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του, ενώ κλέφτες τους είχαν ληστέψει μετρητά και κινητά τηλέφωνα.

«Αφγανοί, Σύροι και Ιρακινοί, είναι όλοι άνθρωποι. Η ΕΕ πάντα έλεγε ότι υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η πρόσφατη απόφαση σχετικά με τα σύνορα μας διαφοροποιεί. Οι άνθρωποι παντού θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον κίνδυνο. Έχω δεχθεί απειλές θανάτου από την Αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν και τον ISIS», λέει.

Όπως διευκρινίζει, έπαψε να είναι μέλος της κυβέρνησης, όταν κατηγορήθηκε για διαφθορά και καταχρασμό, ενώ -όπως δηλώνει- ήταν αθώος.