Σε καθολικό κλείσιμο των συνόρων της σε μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, προχώρησε σήμερα η ΠΓΔΜ, μετά τη Σερβία και τη Σλοβενία, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας που επικαλείται το Reuters.

«Έχουμε κλείσει εντελώς τα σύνορα» φέρεται να είπε ο σκοπιανός αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ενώ όπως άλλωστε είπε και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας κανένας μετανάστης δεν πέρασε χθες από την Ελλάδα.

«Η ΠΓΔΜ θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν λάβει άλλες χώρες στη βαλκανική οδό», τόνισε εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή της ΠΓΔΜ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το βράδυ στα Σκόπια, προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα και ίσως αποφασίσει το κλείσιμο του σημείου διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου.

Στην κυβερνητική αυτή επιτροπή της ΠΓΔΜ, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας, Εσωτερικών και Υγείας.

Στο μεταξύ παραμένει το χάος στην Ειδομένη, όπου περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή, υπομένοντας κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες και με σοβαρές ελλείψεις στα στοιχειώδη είδη διαβίωσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, περίπου 1.000 μετανάστες παραμένουν «κολλημένοι» σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία από την πλευρά των Σκοπίων ενώ άλλοι 400 στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

Κλειστή για τους πρόσφυγες παραμένει από χθες τα μεσάνυχτα η Σερβία, η οποία άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. 

«Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την πΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.

Νέους περιορισμούς ανακοίνωσε εξάλλου και η Κροατία, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία τη Δευτέρα. Όπως αναφέρεται άλλωστε και στο ανακοινωθέν του σερβικού ΥΠΕΣ και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη βαλκανική οδός κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.

Πάνω από 35.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Σήμερα Τετάρτη σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τη συντονιστική επιτροπή για το προσφυγικό στη χώρα βρίσκονται συνολικά 35.945 πρόσφυγες

Στα νησιά παραμένουν 7.281, με τον μεγαλύτερο όγκο να είναι στη Μυτιλήνη,  4.270 πρόσφυγεςΣτην Αττική παραμένουν 9.432 πρόσφυγες και έχουν κατανεμηθεί ως εξής: Σχιστό 1.801, Ελαιώνας 709, Ελληνικό (basaball) 1.210, Ελληνικό (χόκει) 1.456, Ελληνικό (αφίξεις) 1.100, Πειραιάς 3.050 και Λαύριο 106. 

Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 19.072 προσφυγες με τον μεγαλύτερο όγκο να είναι στην Ειδομένη 8550, στα Διαβατά 2.200, στο Πολύκαστρο 3.256 και στο Κιλκίς 3.646.  

Spiegel: Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει εκκένωση της Ειδομένης

Την ίδια ώρα το γερμανικό περιοδικό Spiegel κάνει λόγο για σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης μέχρι την Κυριακή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα ότι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην δυτική Ευρώπη και ετοιμάζει 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Αν όλα πάνε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κατάλυμα θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή, γράφει ακόμη