Την άρση της ασυλίας για τους συναρχηγούς του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Τουρκία, καθώς και τριών βουλευτών του, ζητά ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» το τουρκικό κοινοβούλιο έλαβε σήμερα σχετικό επίσημο αίτημα, το οποίο αφορά τους Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, καθώς και τους βουλευτές Σέλμα Ιρμάκ, Σιρί Σουρέγια Όντερ και Ερτουγκρούλ Κουρκτσού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε εξάλλου σχετική έκθεση με τις διαδικασίες την περασμένη Παρασκευή. Για να αρθεί η ασυλία τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, που ισοδυναμεί με 276 ψήφους, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την έρευνα του εισαγγελέα του Ντιγιαρμπακίρ, για ομιλίες των πέντε πολιτικών τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν μιλούσαν για «διακήρυξη αυτονομίας».

Εξάλλου η κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τους κατηγορεί ότι ανήκουν σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα, δηλαδή στο Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.