Σύγχυση και ερωτηματικά προκαλεί η στάση των βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, παρότι δεν υπήρχε τέτοια αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων, αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως κάτι τέτοιο ήταν απόφαση και των 28 κρατών – μελών της ΕΕ. Τον Ντόναλντ Τουσκ άδειασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έκανε ξεκάθαρα λόγο για μονομερή ενέργεια.

Όπως επεσήμανε η Μέρκελ μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη Ρηνανία - Παλατινάτο την Τετάρτη, το πρόβλημα δεν λύνεται με μία τέτοια απόφαση, αλλά με συνολική Ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση. «Το κλείσιμο των συνόρων δεν απαντά στο συνολικό πρόβλημα» επεσήμανε καλώντας εκ νέου να υπάρξει μία κοινή απόφαση των 28 της ΕΕ. «Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη» πρόσθεσε.

Τα σχόλια της Μέρκελ, όπως παρατηρεί και η Deutsche Welle, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα συγχαρητήρια που μοίρασε νωρίτερα χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου και τις αναφορές του ότι η ενέργεια αυτή δεν ήταν μονομερής αλλά αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Δευτέρας…