Ως όχημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ φαίνεται πως αντιμετωπίζει το προσφυγικό η ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ζόραν Γιόλεφσκι αναφερόμενος στο πλήρες σφράγισμα του Βαλκανικού Διαδρόμου στο οποίο συνέβαλε και η χώρα του ήταν σαφής σε σημείο που άγγιζε τον κυνισμό.  Η ΠΓΔΜ «θα πάρει τη θέση της στο τραπέζι του ΝΑΤΟ» είπε και πρόσθεσε ότι «δείξαμε ότι είμαστε ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σλοβενία πως η περιοχή των Βαλκανίων θα είναι πιο σταθερή όταν περισσότερες χώρες της περιοχής ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία. Το Μαυροβούνιο προσκλήθηκε τον Δεκέμβριο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Βοσνία φιλοδοξεί επίσης να γίνει μέλος της Ατλαντικής συμμαχίας.

«Μια πρόσκληση για το Μαυροβούνιο είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», τόνισε ενώ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μια πρόσκληση για την ΠΓΔΜ "θα είναι επίσης σημαντική, όπως και η ενεργοποίηση της διαδικασίας (ένταξης στο ΝΑΤΟ) για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Αυτό θα βοηθήσει τη σταθερότητα και την ευημερία της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο Γιόλεφσκι πρόσθεσε πως τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα δεν είναι εντελώς κλειστά για τους μετανάστες, αν και το Reuters επισημαίνει πως περίπου 14.000 με 15.000 μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα καθώς η ΠΓΔΜ επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στη ροή των μεταναστών.

Ο Γιόλεφσκι δήλωσε πως η χώρα του συντονίζει τις ενέργειές της με τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.