Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί το δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο ομάδες βούλγαρων «κυνηγών κεφαλών», περιπολούν, αναζητώντας πρόσφυγες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο 29χρονος Ντίνκο Βάλεφ κατάφερε να εξασφαλίσει δύο τεθωρακισμένα οχήματα ώστε να μπορεί να κινείται σε ανώμαλο έδαφος γύρω από την πόλη Yambol, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίδραση του τοπικού πληθυσμού ήταν τόσο θετική που πλέον ετοιμάζεται να στρατολογήσει περισσότερους χωρικούς στη συμμορία του που θυμίζει τους κυνηγούς κεφαλών της Άγριας Δύσης.

Μάλιστα, ο Βάλεφ ζητά από τη βουλγαρική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή του και να πληρώνει για κάθε πρόσφυγα που συλλαμβάνει.

Παράλληλα, για να νομιμοποιήσει τη δράση του, ισχυρίζεται ότι κάθε παράνομος μετανάστης είναι τζιχαντιστής, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται την κατηγορίες ότι ο ίδιος είναι τρομοκράτης - και τρομοκρατεί τα θύματά του.

Εν τω μεταξύ, σοκάρει το γεγονός πως χαρακτηρίζει το «κυνήγι κεφαλών» ως «σπορ». Θα το χαρακτήριζα απλώς μια αθλητική δραστηριότητα. Δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις έναν αθλητή βίαιο», δηλώνει. 

Όπως υποστηρίζει ο 29χρονος, πολλές φορές τον βοηθούν και άλλοι με οχήματα που κινούνται σε χωματόδρομους, καθώς και με εκπαιδευμένους σκύλους. Ο ίδιος πάντως συνηθίζει να ψάχνει για πρόσφυγες πάνω στο άλογό του.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε:

Ο ίδιος ο Βάλεφ παραδέχεται ότι έχει κακοποιήσει πρόσφυγες. Στα θύματά του περιλαμβάνονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά που εγκαταλείπουν την Συρία. Σε ένα περιστατικό, τους ανάγκασε να μείνουν γονατιστοί με το πρόσωπό τους στο έδαφος αφού τους απείλησε ότι θα τους σκοτώσει. Επανειλημμένα έχει προχωρήσει σε αξιόποινες δηλώσεις για τους πρόσφυγες και είναι ξεκάθαρο ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τη δράση του, επιτιθέμενος σε περισσότερους πρόσφυγες. Το γεγονός ότι επιδιώκει να λάβει κρατική χρηματοδότηση για τις πράξεις του είναι ακόμα πιο ανησυχητικό.