Κλειστά τα σύνορά της στους πρόσφυγες θα κρατήσει έως τον Απρίλιο η Σλοβενία σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας Μπόστιαν Σέφιτς, στον απόηχο της συνόδου των ΥΠΕΣ της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Σλοβενία αναμένει ότι θα υποδεχθεί τον Απρίλιο τους πρώτους 40 πρόσφυγες βάσει των ποσοστώσεων ανακατανομής τους στις οποίες συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα των Άλπεων, η μικρότερη της βαλκανικής οδού των προσφύγων και των μεταναστών, δεσμεύθηκε πέρυσι να υποδεχθεί 587 πρόσφυγες, προσθέτοντας πως θα αρχίσει όταν κλείσει η βαλκανική οδός.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες ουδείς πρόσφυγας ή μετανάστης έφθασε στη Σλοβενία, καθώς η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της με την Ελλάδα.

Ο Σέφιτς είπε ακόμη ότι 349 πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν στη Σλοβενία από την Ελλάδα, 218 από την Ιταλία και 20 από άλλα κράτη.

«Μόλις λάβουν καθεστώς (ασύλου), οι μετανάστες θα ενταχθούν σε προγράμματα ενσωμάτωσης», ανέφερε ο Σέφιτς και πρόσθεσε πως η χώρα θα υποδέχεται έως και 50 σε μηνιαία βάση ως τον Αύγουστο του 2017.

Από τον Οκτώβριο, περίπου 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τη Σλοβενία προς άλλα, πλουσιότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Μόλις οι 460 από αυτούς ζήτησαν άσυλο στην Σλοβενία, εκ των οποίων έχουν λάβει περίπου 12.

Η Λιουμπλιάνα έχει ταχθεί εδώ και πολλές εβδομάδες στο πλευρό της Αυστρίας και άλλων βαλκανικών χωρών που επιθυμούν να σταματήσουν ολοκληρωτικά τις μεταναστευτικές ροές.