Αποστάσεις από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς για το προσφυγικό πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ο οποίος στήριξε την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα. 

«Πιστεύω πως όταν (η Μέρκελ) προσηλώνεται στην αρχή του δικαιώματος στο άσυλο, έχει ταυτόχρονα ηθικά και πολιτικά δίκιο», είπε ο Ερό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο iTÉLÉ και συνέχισε: 

Έπειτα, η κατάσταση στη Γερμανία δεν είναι η ίδια (με εκείνη στη Γαλλία). Είναι μια χώρα που έχει ανάγκη από εργατικά χέρια (...) και έχει αναμφίβολα μεγαλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας.

Ο Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο, σε μια επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Γερμανία, ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων της καγκελαρίου ήταν «προσωρινά δικαιολογημένη» αλλά «όχι βιώσιμη μακροπρόθεσμα». Είχε μάλιστα ειρωνευτεί την αλλαγή του κλίματος απέναντι στους πρόσφυγες μετά τους ύμνους που είχε δεχτεί αρχικά η Μέρκελ για τη στάση της στην κρίση. «Πριν από μερικούς μήνες, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνταν “Πού είναι η Γαλλίδα Μέρκελ;” ή ήθελαν να δώσουν το Νόμπελ στην καγκελάριο. Σήμερα, βλέπουμε τα αποτελέσματα», είπε.