Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βάζει σφραγίδα σε πρόσφυγες με ψεύτικα στοιχεία. Παράλληλα, όπως λέει, «εάν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορα, θα είχαμε γεμίσει τζιχαντιστές».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Ιβάνοφ σημειώνει πως  «από την σκοπιά της ΕΕ, του των ευρωπαϊκών χωρών, της Σένγκεν, του ΝΑΤΟ, δεν είμαστε τίποτε, δεν μας θέλει κανείς».

Ο σκοπιανός πρόεδρος τονίζει ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, «δεν παίρνουν ούτε σεντ» από τους «28» για το προσφυγικό.

Επιπλέον, προσθέτει πως ναι μεν η ΕΕ «προστατεύει» την ΠΓΔΜ από την Ελλάδα ώστε «να μην προωθούνται πρόσφυγες», αλλά «ενώ η Αθήνα παίρνει πάλι 700 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, για εμάς δεν υπάρχει ούτε σεντ». 

«Ήμασταν πάντοτε θύματα των θεσμών της ΕΕ, για 25 χρόνια μας λένε ψέματα και μας κοροϊδεύουν», επαναλαμβάνει και προσθέτει:

Εάν είχαμε επαναπαυτεί στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε δράσει μόνοι μας, θα είχαμε εδώ και καιρό πλημμυρίσει με τζιχαντιστές. Οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν διαπιστώσει πλαστά έγγραφα σε 9.000 περιπτώσεις. 

Σε άλλο σημείο, ο Ιβάνοφ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι, αν και χειρίστηκε από ανθρωπιστική σκοπιά καλά το προσφυγικό, «απέτυχε» στο θέμα ασφάλειας. 

Υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ διέθετε πληροφορίες για υπόπτους ως τζιχαντιστές, τις οποίες θέλησε να διαβιβάσει στην ευρωπαϊκή πλευρά, «αλλά κανείς δεν ήθελε τα στοιχεία μας, μας είπαν πως είμαστε τρίτη χώρα και δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών».

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο σκοπιανός πρόεδρος προκαλεί με τις δηλώσεις του. Πρόσφατα πρότεινε να φεύγουν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα με αεροπλάνα, ενώ σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε επαναλάβει ότι «αν περιμέναμε την ΕΕ θα πλημμυρίζαμε πρόσφυγες».