current views are: 10

11 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση07:54

Πέντε χρόνια από τον εφιάλτη της Φουκουσίμα – Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα (φωτό)

Έχουν συμπληρωθεί πέντε χρόνια από τον πυρηνικό όλεθρο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου 2011. 

Δημοσίευση 07:54’

Έχουν συμπληρωθεί πέντε χρόνια από τον πυρηνικό όλεθρο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου 2011. 

Έχουν συμπληρωθεί πέντε χρόνια από τον πυρηνικό όλεθρο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου 2011, όταν ο χρόνος σταμάτησε…

Ο φονικός σεισμός μεγέθους 9 ρίχτερ και διάρκειας 5 λεπτών, προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο στις ακτές της Ιαπωνίας έφτασε ακόμη και τα 10 μέτρα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Ο εφιάλτης όμως πήρε δραματικές προεκτάσεις όταν χτύπησε τον τοίχο του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γεννήτριες εκτάκτου ανάγκης που βρίσκονταν στο υπόγειο και να σταματήσει η λειτουργία των συστημάτων ψύξης.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας κατέρρευσε και τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας απελευθερώθηκαν στον αέρα και στα νερά ενώ συνολικά τρεις αντιδραστήρες παρουσίασαν διαρροή. Σχεδόν 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό ενώ περίπου 160.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη ραδιενέργεια που προκάλεσε το τσουνάμι. Πέντε χρόνια μετά, οι περισσότερες περιοχές της επαρχίας μοιάζουν με περιοχές-φαντάσματα αφού περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 116 παιδιά στην περιφέρεια της Φουκουσίμα έχουν ήδη διαγνωστεί με μια μορφή καρκίνου του θυροειδούς. Σε έναν πληθυσμό αυτού του μεγέθους καταγράφονται φυσιολογικά ένα έως πέντε κρούσματα το χρόνο, αριθμός που δείχνει το μέγεθος της ζημιάς που δημιούργησε το τσουνάμι.

Ο Ειρηνικός Ωκεανός εξακολουθεί να μολύνεται με ραδιενέργεια αφού ακόμη και σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να πλησιάσουν στον λιωμένο πυρηνικό αντιδραστήρα ενώ όπως εκτιμά η TEPCO, θα χρειαστούν τουλάχιστον 40 χρόνια για να αποκατασταθεί η βλάστηση και το χώμα που μολύνθηκαν από τη ραδιενέργεια.  

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα στις 14:46 τοπική ώρα (07:46 ώρα Ελλάδος) σε όλη την Ιαπωνία στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι.

Στην επίσημη τελετή που έγινε στο Τόκιο, το αυτοκρατορικό ζεύγος και ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε απέτισαν φόρο τιμής μαζί με τους εκατομμύρια συμπατριώτες τους στους 18.500 νεκρούς του τσουνάμι και τους περίπου 3.000 που έχασαν αργότερα τη ζωή τους από τις συνέπειες της τραγωδίας.
«Πέντε χρόνια πέρασαν από την καταστροφή (…) περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό και το τσουνάμι (…), είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε», δήλωσε ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, έχοντας δίπλα του την αυτοκράτειρα.

Την ομιλία του αυτή εκφώνησε όρθιος μπροστά σε ένα τεράστιο παρτέρι από λευκά και κίτρινα λουλούδια που είχαν τοποθετηθεί γύρω από μια στήλη στη μνήμη “των θυμάτων της μεγάλης καταστροφής του Τοχόκου“, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η Ιαπωνία είναι προικισμένη με μια όμορφη φύση, αλλά μερικές φορές αυτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη», σημείωσε ο Ακιχίτο. «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεχάσουμε τις εικόνες της τηλεόρασης που έδειχναν ένα τείχος από μαύρο νερό» να σαρώνει τα χωριά που καταστράφηκαν από το τσουνάμι, σημείωσε ο Ιάπωνας αυτοκράτορας.

Απευθυνόμενος στους εκατοντάδες προσκεκλημένους που ήταν ντυμένοι στα μαύρα και τα γκρι στην επίσημη αυτή τελετή για τα θύματα της καταστροφής της 11ης Μαρτίου, ο αυτοκράτορας ευχαρίστησε τους στρατιώτες, τους πυροσβέστες και τους άλλους ανθρώπους που συνέβαλαν στο έργο των οργανώσεων παροχής βοήθειας στις οικογένειες των θυμάτων και των πληγέντων.

Πριν από τον αυτοκράτορα είχε μιλήσει ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν μαρτυρίες από μέλη των οικογενειών των θυμάτων από τις τρεις περιφέρειες που επλήγησαν χειρότερα, τη Μιγιάγκι, την Ιουάτε και τη Φουκουσίμα.

Νέες ρυθμίσεις στην ιαπωνική αγορά ενέργειας

Από την πλευρά της, η ιαπωνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, εξακολουθεί να ποντάρει στην πυρηνική ενέργεια, έχοντας προβεί σε νέες ρυθμίσεις της εγχώριας αγοράς ενέργειας με χρονικό ορίζοντα το 2030. 

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων αυτών έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα περί τις 130 νέες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

Πολλές από αυτές επιχειρούν να προσελκύσουν πελάτες με προσφορές για «πράσινη ενέργεια». Εξάλλου η πλειονότητα των πολιτών απορρίπτει την παραγωγή ηλεκτρισμού με πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή που στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Πάντως μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκε σημαντική στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το μερίδιό τους στην παραγωγή ηλεκτρισμού αυξήθηκε από το 2012 έως το τέλος του 2014 μόλις κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε 12,7%. Ο στόχος του 22% με 24% «πράσινου ρεύματος» επί του συνόλου της παραγωγής μέχρι το 2030 είναι μάλλον ταπεινός. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την περίπτωση της Γερμανίας, στην οποία αναμένεται το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος να ανέλθει σε 40% με 45% μέχρι το 2025 και 55% με 60% έως το 2035 -τουλάχιστον αυτό προβλέπει η προγραμματική συμφωνία του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Βασική αιτία για την αναχαίτιση της τάσης προς τις ανανεώσιμες πηγές είναι το λόμπι της πυρηνικής βιομηχανίας στην Ιαπωνία. Αυτό αποτελείται από δημόσιους υπαλλήλους, μάνατζερ και ερευνητές. Επιπλέον η κυβέρνηση ανησυχεί για πιθανή άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίσταση από τους εχθρούς της πυρηνικής ενέργειας

Μέχρι σήμερα δόθηκε περισσότερη έμφαση στην προώθηση της ηλιακής ενέργειας. «Διαφαίνεται ότι το επίκεντρο θα μετατοπιστεί από το ηλιακό ρεύμα σε άλλες μορφές παραγωγής», εκτιμά ο Μάρκους Σούρμαν, ειδικός σε ενεργειακά θέματα από Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (AHK) στην Ιαπωνία.

Αυτό αφορά, πέρα από την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, κυρίως την αιολική ενέργεια. Η παραγωγή της τελευταίας αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί έως το 2020 φτάνοντας τα 10 gigawatt, όσο περίπου 10 πυρηνικοί αντιδραστήρες. Το μερίδιο της αιολικής ενέργειας στην Ιαπωνία έφτανε το 2014 μόλις το 0,5%, καθότι οι διαδικασίες αδειοδότησης διαρκούσαν έως και πέντε χρόνια.

Πάντως ακόμη και η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας που επιδιώκει η ιαπωνική κυβέρνηση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Από το καλοκαίρι του 2015 έχουν ξανατεθεί σε λειτουργία μόλις τρεις από τους 43 αντιδραστήρες που είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν. Εκατοντάδες δικηγόροι που εκπροσωπούν πολέμιους της πυρηνικής ενέργειας κάνουν το παν προκειμένου να βάλουν φραγμό στην επαναλειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων.

Με αυτά τα δεδομένα και ο στόχος του τερματισμού παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα έως το 2050 στην Ιαπωνία φαντάζει ακόμη πιο απίθανο να επιτευχθεί.


σχετικα αρθρα