Αδειάζει το Βερολίνο τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ για τις δηλώσεις του ότι εάν τα Σκόπια δεν είχαν κλείσει τα σύνορα θα είχαν γεμίσει τζιχαντιστές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε πως «από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η γερμανική κυβέρνηση εργάστηκε σθεναρά για τη σταθερότητα της περιοχής. Στηρίζουμε ρητά, ενεργά και συγκεκριμένα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή η αλληλεγγύη που έχουμε με αυτές τις χώρες και τους ανθρώπους τους δεν αντικατοπτρίζεται μόνο σε περιεκτικά προγράμματα, μέσω των οποίων φέρνουμε τις χώρες των Δ. Βαλκανίων κοντά στην Ε.Ε. - διότι είναι απολύτως σαφές ότι αυτή η σταθεροποίηση και υπέρβαση της εύθραυστης κατάστασης αυτής της περιοχής έχει σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική».

Ο Ζάιμπερτ στα 664 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ για την περίοδο 2014-2020, αλλά και στην πρωτοβουλία της καγκελαρίου το 2014 να θεσπίσει την Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, «όχι ως μια μεμονωμένη διοργάνωση, αλλά ως διοργάνωση η οποία συνεχίζεται κάθε χρόνο από άλλους Ευρωπαίους εταίρους, με θέμα ακριβώς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών της περιοχής και τη συνεργασία σε συγκεκριμένα προγράμματα». Γνωρίζουμε ότι «οι χώρες των Δ. Βαλκανίων και ειδικά η ΠΓΔΜ έχουν επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι πέρασαν από τη χώρα», παραδέχθηκε ο κ. Ζάιμπερτ, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτής της κρίσης η Ε.Ε. διέθεσε στην ΠΓΔΜ συνολικά 52 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Ιβάνοφ στην εφημερίδα «Bild» σχετικά με τα θέματα ασφάλειας που υποχρέωσαν τη χώρα του να κλείσει τα σύνορά της, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε δήλωσε ότι «δεν κατανοεί» την κατηγορία και σημείωσε ότι οι γερμανικές αρχές ασφάλειας συνεργάζονται στενά και σε κλίμα εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους τους, ειδικά δε σε θέματα τρομοκρατίας.