Στους σύρους δημοσιογράφους, φωτογράφους και συγγραφείς αφιερώνει η γαλλική εφημερίδα Liberation το σημερινό της φύλλο, πέντε χρόνια μετά την αρχή της σύγκρουσης που ξεκληρίζει τη χώρα τους.

Στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον τίτλο στα αραβικά («Ταχρίρ», που σημαίνει Ελευθερία), ο σύρος σκιτσογράφος Χουάν Θέρο σχεδίασε παιδιά πάνω σε καρουζέλ, το οποίο έχει το σχήμα κατάμαυρης βόμβας, σε κατακόκκινο φόντο που απεικονίζει το αίμα.

«Οι δημοσιογράφοι που παρείχαν το βασικό υλικό της έκδοσης αυτής ήταν νεαροί διαδηλωτές του 2011 που έφτιαξαν και διένειμαν κρυφά εφημερίδες στην πόλη τους», εξήγησε ο Μπενεντίκ Ζανερό, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

«Οι περισσότεροι από τους συντάκτες αυτούς βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία», διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της εφημερίδας Γιοχάν Ιφναζέλ. «Η ιδέα είναι να περιγράψουμε την καθημερινότητα των Σύρων».

Το ειδικό φύλλο για τα πέντε χρόνιας καταστροφής στη Συρία έχει 20 σελίδες και συνοδεύεται από ένθετο που είναι αφιερωμένο στην καθημερινότητα στη χώρα αυτή.