Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας για επανεισδοχή προσφύγων αφήνει η Βουλγαρία, η οποία ζητά να συμπεριληφθεί.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ με επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε η συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών προς την Τουρκία να μην ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη χώρα του, που έχει επίσης σύνορα με την Τουρκία.

Σε αυτήν επισημαίνει ότι η χώρα του δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μια συμφωνία η οποία θα περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους διαδρόμους για τους πρόσφυγες.

Έτσι ζητά να γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία των προσφύγων που θα περνούν στη Βουλγαρία, είτε μέσω των χερσαίων συνόρων είτε μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ακόμη, αναφερόμενος στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που ζητάει η Άγκυρα σε αντάλλαγμα για το προσφυγικό, ο Μπορίσοφ διευκρινίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αφού προηγουμένως η τουρκική πλευρά αποδείξει πως τηρεί τη συμφωνία επανεισδοχής, αλλά και ότι πληροί όλα τα κοινοτικά κριτήρια.