Ο Κέρτις Σκαπαρότι ορίστηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα ως ''ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη'', ένα αξίωμα-κλειδί καθώς το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο μεταβάλλει τη στάση του και αυξάνει τις δυνάμεις του στην ανατολική Ευρώπη, κάνοντας κινήσεις αποτρεπτικού χαρακτήρα έναντι της Ρωσίας.

Ο στρατηγός Σκαπαρότι, σήμερα επικεφαλής των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, θα διαδεχθεί τον Αμερικανό πτέραρχο Φίλιπ Μπρίντλαβ στο αξίωμα και για τον διορισμό του χρειάζεται η έγκριση της αμερικανικής γερουσίας.

Ο Μπρίντλαβ, που είχε αναλάβει τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2013, επέκρινε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Να σημειωθεί ότι το αξίωμα κατέχει πάντοτε Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός.

Σε ανακοίνωσή του, το NATO ανέφερε ότι έχει ήδη εγκρίνει τον διορισμό του Σκαπαρότι.

Σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διπλωμάτη, ο διορισμός του στρατηγού Σκαπαρότι δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήταν κάτι που «αναμενόταν».

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής αναμένεται να γίνει στο ανώτατο αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στη Μονς του Βελγίου, «την άνοιξη του 2016», αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού του στο εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του NATO.