current views are: 7

11 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση18:55

Γερμανία: Τρεις από τους δράστες της επίθεσης στο Παρίσι στις λίστες του ISIS

”Λαβράκια” βγάζουν οι λίστες με τα στοιχεία μελών του ISIS που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς ανάμεσα τους υπάρχουν τα ονόματα τριών από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015.

Δημοσίευση 18:55’

”Λαβράκια” βγάζουν οι λίστες με τα στοιχεία μελών του ISIS που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς ανάμεσα τους υπάρχουν τα ονόματα τριών από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015.

”Λαβράκια” βγάζουν οι λίστες με τα στοιχεία μελών του ISIS που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς ανάμεσα τους υπάρχουν τα ονόματα τριών από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015.
 
Όπως υποστηρίζουν γερμανικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια NDR και WDR, που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, στις λίστες υπήρχαν τα ονόματα του Σαμί Αμιμούρ, του Φουέντ Μοχάμεντ Αγκάντ και του Ομάρ Μοστεφαΐ, των τριών Γάλλων δραστών της επίθεσης στο Μπατακλάν όπου έχασαν τη ζωή τους 90 άνθρωποι.

Το όνομα του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος πιστεύεται ότι οργάνωσε τις επιθέσεις αυτές, περιλαμβάνεται επίσης στις λίστες αλλά αναφέρεται μόνο ως “εγγυητής” ενός άλλου Γάλλου τζιχαντιστή, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε.

Συνολικά, τα γερμανικά μέσα ανέφεραν ότι στους καταλόγους υπάρχουν τα ονόματα 16 Γάλλων τζιχαντιστών, εκ των οποίων οι τρεις μετείχαν στην επίθεση στο Μπατακλάν.

Ο Αγκάντ πήγε στη Συρία για να ενταχθεί στο ΙΚ μαζί με μια αρκετά μεγάλη αριθμητικά “ομάδα Γάλλων τζιχαντιστών” που πέρασε στη χώρα αυτή στις 18 Δεκεμβρίου 2013. “Εκείνη την ημέρα, τουλάχιστον 14 άνδρες με τις οικογένειές τους πέρασαν τα τουρκοσυριακά σύνορα με τον ίδιο διακινητή και με εγγυητή έναν τζιχαντιστή μαροκινής καταγωγής”, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα.

“Όλοι τους ήθελαν να γίνουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους” τονίζεται στα ΜΜΕ. 

Τα αρχεία του ΙΚ που διέρρευσαν χρονολογούνται από το 2013-14 και βρίσκονται στην κατοχή πολλών μέσων ενημέρωσης και αρχών δυτικών χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά τους σε ό,τι αφορά τα ονόματα των Γερμανών τζιχαντιστών που περιλαμβάνονται στις λίστες.

Εκτός από ονόματα, στα έγγραφα αναφέρονται επίσης οι διευθύνσεις, τα τηλέφωνα και άλλες πληροφορίες για τα πρόσωπα αυτά, όπως για παράδειγμα η ομάδα αίματός τους, το επώνυμο της μητέρας τους, το όνομα του ανθρώπου που θα πρέπει να ενημερωθεί στην περίπτωση που σκοτωθούν αλλά ακόμη και ο βαθμός κατανόησης της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, εκ μέρους τους.

Οι επίδοξοι τζιχαντιστές μπορούσαν επίσης να διευκρινίσουν σε ποιον τομέα του ΙΚ θα ήθελαν να ενταχθούν: κλασικές μάχες, επιθέσεις αυτοκτονίας, πληροφορίες ή διοίκηση.

Στις αρχές της εβδομάδας τα τρία γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει ότι έχουν στην κατοχή τους δεκάδες αρχεία με τα στοιχεία Γερμανών τζιχαντιστών, αποκαλύπτοντας τον “γραφειοκρατικό” τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης.

Την Πέμπτη το τηλεοπτικό κανάλι Sky ανέφερε ότι διαθέτει έγγραφα που περιέχουν 22.000 ονόματα και τα παρέδωσε στις βρετανικές αρχές.

Σύμφωνα όμως με τα τρία γερμανικά μμε, που στο μεταξύ απέκτησαν και αυτά τα 22.000 ονόματα, τα έγγραφα περιέχουν πολλές διπλοεγγραφές και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚ είναι “σημαντικά μικρότερος” αλλά αναμφίβολα ανέρχεται σε “αρκετές χιλιάδες” ανθρώπους που κατάγονται από χώρες όλου του κόσμου, όπως από τις ΗΠΑ, την Ινδονησία, τη Ρωσία ή ακόμη και τη Νότια Αφρική.


σχετικα αρθρα