Αιχμές κατά της στάσης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων σχετικά με το σφράγισμα των συνόρων άφησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε προεκλογική της ομιλία στο Μπαντ Νόιναρ-Άρβαϊλερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η Γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε για μια ακόμα φορά δημόσια το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια, τονίζοντας:

Βεβαίως οι πρόσφυγες που έρχονται στην Γερμανία είναι πλέον λιγότεροι. Κάθε βράδυ όμως βλέπουμε στην τηλεόραση τους πρόσφυγες στα σύνορα ΠΓΔΜ και Ελλάδας. Μακροπρόθεσμα αυτό δεν θα βγει σε καλό.

Αναφερόμενη στη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε στην ομιλία της, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle:

Δεν μπορεί να γινόμαστε αρεστοί σε 27 χώρες και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι μια δίκαιη κατανομή των βαρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράδειγμα προς αποφυγή για τους πρόσφυγες η Ειδομένη;

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν συμμερίζεται την άποψη που βλέπει την Ειδομένη ως παράδειγμα προς αποφυγή. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει στο άρθρο της ότι στο Βερολίνο, ακόμα και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, υπάρχουν δύο τρόποι ανάγνωσης όσων συμβαίνουν στην Ειδομένη. Ο πρώτος αποδίδει στην Αθήνα την κύρια ευθύνη της κατάστασης διότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε για αρκετούς μήνες την δημιουργία κατάλληλης υποδομής για πρόσφυγες, όπως είχε αποφασιστεί από την ΕΕ. Ο δεύτερος θεωρεί ότι η Ειδομένη αποτελεί στην ουσία παράδειγμα προς αποφυγή για πρόσφυγες που επιδιώκουν να έρθουν στην Ευρώπη.

Όμως η Άνγκελα Μέρκελ δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή, συνεχίζει η εφημερίδα του Μονάχου. Τασσόταν πάντα κατά του σφραγίσματος της Βαλκανικής Οδού για να μην μείνει η Ελλάδα μόνη της με το πρόβλημα. Πιστεύει επίσης ότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Αυστρία θα αντιμετώπιζαν τις προσφυγικές ροές καλύτερα από ό,τι η Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι με ανοιχτά τα βαλκανικά σύνορα η Γερμανία θα δεχόταν κατά μέσο όρο 1.000 – 2.000 πρόσφυγες την μέρα. Κάτι όχι εύκολο, αλλά διαχειρίσιμο, εκτιμάται στο Βερολίνο.