Ο γηραιότερος άνδρας του κόσμου είναι ένας επιζών του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς, ηλικίας 112 ετών σήμερα, ο οποίος περνάει γαλήνια τη ζωή του στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η επιτροπή των Ρεκόρ Γκίνες.

Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1903 στο Ζάρνοβ, που τότε ανήκε στη Ρωσία αλλά σήμερα βρίσκεται στην κεντρική Πολωνία, είναι 112 ετών και 178 ημερών και πιστεύεται ότι είναι ο γηραιότερος άνδρας του κόσμου, μετά τον θάνατο του Γιαπωνέζου Γιασουτάρο Κόιντε τον Ιανουάριο.

Είναι τέσσερα χρόνια μικρότερος από τη γηραιότερη γυναίκα, την Αμερικανίδα Σουζάνα Μάσατ Τζόουνς, η οποία γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1899.

Ο Κριστάλ επέζησε από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εγκαταστάθηκε στο Λοτζ της Πολωνίας όπου έμεινε μέχρι τη ναζιστική εισβολή, το 1939. Τότε εκτοπίστηκε μαζί με την οικογένειά του στο γκέτο της πόλης και τέσσερα χρόνια αργότερα στάλθηκε στο Άουσβιτς. Στο Ολοκαύτωμα έχασε τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. Ο ίδιος επιβίωσε παρά τις απάνθρωπες συνθήκες στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Όταν οι Σύμμαχοι απελευθέρωσαν το Άουσβιτς, ο Γισραέλ Κριστάλ ζύγιζε 37 κιλά.

Το 1950 μετανάστευσε στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, με την δεύτερη σύζυγό του και τον μικρό γιο τους. Άνοιξε ένα ζαχαροπλαστείο και εργάστηκε σκληρά μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

«Δεν ξέρω το μυστικό της μακροζωίας», είπε ο Κριστάλ παραλαμβάνοντας το πιστοποιητικό του. «Πιστεύω ότι όλα καθορίζονται από εκεί ψηλά και εμείς δεν θα μάθουμε ποτέ τους λόγους. Άνθρωποι πιο έξυπνοι, πιο δυνατοί και πιο ωραίοι από μένα δεν βρίσκονται πια σ' αυτόν τον κόσμο. Αυτό που μας μένει να κάνουμε είναι να εργαζόμαστε σκληρά και να ξαναφτιάχνουμε ό,τι χάσαμε», συνέχισε, σύμφωνα με το Γκίνες.

Το ρεκόρ μακροζωίας ανήκει μέχρι σήμερα στην Γαλλίδα Ζαν Λουίζ Καλμάν που πέθανε το 1997, σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.