Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατήγγειλε σήμερα ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στους οποίους προχώρησαν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις και φέρονται να προκάλεσαν θύματα μεταξύ των αμάχων αποτελούν σαφή παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη συριακή κυβέρνηση και να την καλέσει να συμμορφωθεί προς τους όρους της συμφωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 27η Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Τζον Κέρι, σήμερα συναντήθηκε σήμερα με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και άλλους ανώτατους Σαουδάραβες αξιωματούχους, με τους οποίους είχε συνομιλίες που επικεντρώθηκαν στον πόλεμο στη Συρία.

Ο Κέρι, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα ένα τριήμερο ταξίδι στο πλαίσιο του οποίου επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία και κατόπιν θα ταξιδέψει στη Γαλλία, αναμενόταν επίσης να συζητήσει με τη σαουδαραβική ηγεσία για την κρίση στην Υεμένη και άλλα θέματα περιφερειακής ασφάλειας. Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα σε μια στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Μετά τις συνομιλίες του με τον Σαουδάραβα μονάρχη, ο Κέρι συζήτησε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, τον Σαουδάραβα υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν καθώς και τον Σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ αλ Τζουμπέιρ. Είπε πως οι συνομιλίες τους θα περιστρέφονταν γύρω από τη Συρία, πριν οι δημοσιογράφοι κληθούν να αποχωρήσουν.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα. Η σημαντικότερη οργάνωση της αντιπολίτευσης—η οποία υποστηρίζεται από το Ριάντ—έχει γνωστοποιήσει πως θα λάβει μέρος σ' αυτές.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα λάβουν χώρα δύο εβδομάδες αφότου τέθηκε σε ισχύ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Η συμφωνία μείωσε το επίπεδο της βίας, αν και δεν έχει σταματήσει τελείως τις εχθροπραξίες· νέες μάχες αναφέρθηκαν σήμερα στη δυτική Συρία.

Η συμφωνία πάντως, την οποία αποδέχθηκαν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι περισσότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, είναι η πρώτη του είδους στον πόλεμο ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 260.000 ανθρώπων κι έχει εξαναγκάσει εκατομμύρια Σύρους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.