«Η πολιτική μετάβαση στη Συρία θα ξεκινήσει μόνο με την αποχώρηση ή το θάνατο του Άσαντ»

«Η πολιτική μετάβαση στη Συρία θα ξεκινήσει μόνο με την αποχώρηση ή το θάνατο του Άσαντ»

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε χθες ότι η πολιτική μετάβαση στη Συρία μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα είναι πλέον πρόεδρος της Συρίας.

"Θεωρούμε ότι η περίοδος μετάβασης έχει ως αφετηρία την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ ή τον θάνατο του", δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλούς στους δημοσιογράφους στην Γενεύη, όπου την Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

"Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξεκινήσει αυτή η περίοδος με την παρουσία αυτού του καθεστώτος ή με τον αρχηγού αυτού του καθεστώτος στην εξουσία", τόνισε.

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επιμένει "στην εγκαθίδρυση ενός εκτελεστικού φορέα πολιτικής μετάβασης που θα έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες" και στον οποίο ο Άσαντ "δεν έχει θέση".

Ο Αλούς χαρακτήρισε "ασήμαντη" την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, με την οποία ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας δήλωσε ότι η κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί σήμερα στη Γενεύη, ωστόσο δεν θα αναμένει περισσότερο από 24 ώρες την άφιξη της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.

Ο Σύρος ΥΠΕΞ απέρριψε παράλληλα οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το μέλλον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο