Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται συχνά – πυκνά ψηλά στη διεθνή επικαιρότητα λόγω των… πυρηνικών ιδιαιτεροτήτων του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν, τις απειλές που εξακοντίζει δηλαδή για ρίψη ατομικών όπλων.

Παράλληλα εξίσου συχνά, το φως της δημοσιότητας βλέπουν διάφορες ειδήσεις του τύπου, «πως εκτέλεσε ο Κιμ τον τάδε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του», οι οποίες συνήθως είναι φήμες που κατασκευάζονται σε κάποιο γραφείο των μυστικών υπηρεσιών της Νοτίου Κορέας και διαρρέονται σε διάφορα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι πως η Βόρεια Κορέα στην πραγματικότητα είναι μία από τις πιο μυστηριώδεις χώρες του κόσμου, καθώς ο έλεγχος που ασκεί το καθεστώς στη ροή των πληροφοριών επιτρέπει λίγα να γίνουν γνωστά για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Κατά καιρούς, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερς καταφέρνουν σε τραβήξουν ορισμένες φωτογραφίες με στιγμές της καθημερινότητας στη Βόρεια Κορέα, με κίνδυνο ακόμη και να συλληφθούν, όπως ο Michal Huniewcz.

Σε αντίθεση με τις προσεχτικά διαλεγμένες φωτογραφίες που δίνουν στη δημοσιότητα τα κρατικά πρακτορεία, ο Huniewcz απαθανατίζει τις πραγματικές συνθήκες που ζουν οι βορειοκορεάτες στην ύπαιθρο και τις πόλεις.Ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα, μέσω Κίνας το 2015 και τον συνόδευε ένας οδηγός – μία από τις προϋποθέσεις που ετέθησαν για να εγκριθεί η επίσκεψή του.

Ωστόσο ο φωτογράφος κατάφερε να απαθανατίσει στιγμές της καθημερινότητας των πολιτών, όπως μία σερβιτόρο σε εστιατόριο, ενώ στην τηλεόραση εκπέμπει ένας κρατικός τηλεοπτικός σταθμός.

Κατά το ταξίδι του στη χώρα βρέθηκε και στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ. Ο Huniewcz αποκάλυψε ότι οι βορειοκορεάτες ψάχνουν τα laptops των επισκεπτών για την ταινία The Interview, η οποία και έχει απαγορευτεί από το καθεστώς. 

Στην πρωτεύουσα η οποία είναι πεντακάθαρη, κυριαρχούν οι μεγάλοι δρόμοι, τα ψηλά κτίρια, και τα φαραωνικά μνημεία

Στην ύπαιθρο το σκηνικό αλλάζει άρδην. Μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες, τις οποίες χωρίζουν χωματόδρομοι.

Γενικότερα, οι οδικές μεταφορές στη Βόρεια Κορέα δεν θεωρούνται ιδιαίτερα διαδεδομένες. Μόλις 724 χιλιόμετρα από οδικό δίκτυο μήκους 25.554 χιλιομέτρων έχουν ασφαλτοστρωθεί. 

Το τρένο προτιμάται από τη μεγάλη πλειοψηφία των βορειοκορεατών, αλλά και από την κυβέρνηση. Η χώρα έχει 5.200 χιλιόμετρα σιδηροδρομικό δίκτυο, με τα τρένα να μεταφέρουν το 80% της ετήσιας επιβατικής κίνησης και το 86% των εμπορευματοκιβωτίων.  

Το ποδήλατο πάντως είναι εξαιρετικά δημοφιλές  σε αντίθεση με το αυτοκίνητο