Τραγικός είναι ο απολογισμός από την χθεσινή αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, σε αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, που αποδίδεται στο PKK, καθώς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.
 
Σαράντα πέντε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν χθες 11 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στο βόρειο Ιράκ, αναφέρουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Από τις επιδρομές των τουρκικών F-16 και F-4 στην περιοχή του Καντίλ, όπου το PKK διατηρεί τις κύριες βάσεις του, καταστράφηκαν επίσης δύο αποθήκες πυρομαχικών και δύο θέσεις πυραύλων Κατιούσα.

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο στη νοτιοανατολική πόλη Σιρνάκ, προκειμένου ο στρατός να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εναντίον κούρδων μαχητών στην περιοχή, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας.

Νεκροί και σε επίγειες συγκρούσεις 

Την ίδια στιγμή, ένας αστυνομικός και τρεις Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και Κούρδων ανταρτών στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών ασφαλείας κι ενώ στην περιοχή έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο αστυνομικός και οι τρεις μαχητές σκοτώθηκαν στις μάχες που έγιναν στην περιοχή Μπαγκλάρ στο Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ασφάλειας που επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στη συνοικία Κεγιάρτεπε, μετά την απόπειρα ανδρών του PKK να στήσουν οδοφράγματα αλλά και να παγιδεύσουν δρόμους με εκρηκτικά.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και των αστυνομικών συνεχίστηκαν σποραδικά στη διάρκεια της νύχτας, με ελικόπτερο της αστυνομίας να εποπτεύει την περιοχή.

Το ξέσπασμα της βίας στις κουρδικές νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας πυροδοτήθηκε μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων ανταρτών και έπειτα από εκεχειρία 2,5 ετών.

Οι αντάρτες του PKK πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας στις νοτιοανατολικές πόλεις της Τουρκίας, σε μερικές από τις οποίες, έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.