Γίνεται πράξη η εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για απόσυρση των ρωσiκών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία, καθώς σήμερα το πρωί ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν σήμερα από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια της Συρίας με προορισμό τις βάσεις τους στη Ρωσία

Σύμφωνα με το στιγμιότυπο δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος Σουχόι-34 απογειωνόταν από την αναφερόμενη αεροπορική βάση, με τελικό προορισμό στρατιωτική βάση στη Ρωσία.

"Οι τεχνικοί άρχισαν να προετοιμάζουν τα αεροσκάφη για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων προς τις βάσεις τους στην Ομοσπονδία της Ρωσίας", διευκρίνισε το υπουργείο προσθέτοντας ότι το στρατιωτικό προσωπικό φορτώνει τον εξοπλισμό στα αεροσκάφη.

Εικόνες που μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 έδειχναν προσωπικό στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια να φορτώνει στρατιωτικό εξοπλισμό σε ένα αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 μεταφοράς βαρέων φορτίων.

Πούτιν: Αποχωρούμε γιατί πετύχαμε - σε μεγάλο βαθμό - τους στόχους μας 

Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για την έναρξη της αποχώρησης του κύριου τμήματος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία λέγοντας ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων θα αρχίσει από σήμερα προσθέτοντας ότι έδωσε επίσης εντολή για την ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

«Η αποστολή που ανατέθηκε στο υπουργείο Αμυνας και στις ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώθηκε και, κατά συνέπεια, δίνω εντολή στο υπουργείο Αμυνας να ξεκινήσει από αύριο την απόσυρση του μεγαλύτερου τμήματος των στρατιωτικών μας δυνάμεων από την Αραβική Συριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Πούτιν στον Σεργκέι Σόιγκου, όπως μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ για «να τον ενημερώσει για τη ρωσική απόφαση».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ασαντ δήλωσε στον πρόεδρο της Ρωσίας ότι «ελπίζει πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου RIA.