Η Γαλλία θα προασπιστεί την Παρασκευή στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας στις Βρυξέλλες μια «αποτελεσματική συνεργασία» με την Άγκυρα σχετικά με το θέμα της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, όμως «δε μπορεί να υπάρξει ο παραμικρός εκβιασμός» εκ μέρους της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς.

Αυτή η συνεργασία δεν μπορεί εξάλλου να «οδηγήσει σε οποιαδήποτε επιπλέον δέσμευση για τη Γαλλία» επισήμανε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης ενώπιον των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα τηρήσει την «υπόσχεσή» της να υποδεχθεί 30.000 πρόσφυγες, «όχι περισσότερους ούτε λιγότερους», στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων.

Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς και πριν ληφθούν οριστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις για το προσφυγικό, καθώς αυτές μετατέθηκαν για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, η ΕΕ προωθεί τις συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, ανοίγοντας νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαβουλεύσεις. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα αναφέρθηκε σήμερα στον τρόπο και τους όρους εφαρμογής των πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι ακολουθείται η ''δομημένη διαδικασία''.

Σχετικά με τη διαδικασία ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων, ανέφερε πως ακολουθείται μια «δομημένη διαδικασία» και πως αυτή η διαδικασία δεν έχει αλλάξει. Η Μίνα Αντρέεβα παρέπεμψε στις αποφάσεις της 29ης Νοεμβρίου, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εφαρμογή τους και πως «ένα από τα σημεία τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ των 28 Ευρωπαίων ηγετών και της Τουρκίας» αφορούσε το ξεπάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν έχουν αλλάξει τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια. Επίσης υπενθύμισε ότι μαζί με το κεφάλαιο που άνοιξε το Δεκέμβρη, τώρα έχουν ανοίξει άλλα πέντε κεφάλαια.

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους, η Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν 72 προαπαιτούμενα για να πραγματοποιηθεί και πως αυτό δεν έχει αλλάξει. «Οι “28” συμφώνησαν να επιταχύνουν απλά τη διαδικασία, όχι να αλλάξουν τους όρους», ανέφερε.

Απολύτως νόμιμη κρίνει η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη συμφωνία επί της αρχής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, σε συνεργασία με την Τουρκία, στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.