Έκκληση προς την Άνγκελα Μέρκελ να στηρίξει την απόφαση για κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου απηύθυνε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως αναμένει από τη Γερμανία να αποσαφηνίσει ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα μπορεί να επιλέξει την χώρα στην οποία θα μεταβεί, διότι διαφορετικά, όπως ανέφερε, θα συνεχίσει να υπάρχει η μεγάλη πίεση στη Διαδρομή των Βαλκανίων και σε άλλες «εναλλακτικές διαδρομές».

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να καταστεί σαφές στους πρόσφυγες πως θα πρέπει να αποδεχθούν και άλλες προτάσεις για μετεγκατάστασή τους, όπως στη Γαλλία ή στην Πορτογαλία, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα δεχθούν 30.000 και 7.000 πρόσφυγες, αντίστοιχα, αλλά, στην μεν πρώτη έχουν φτάσει μέχρι σήμερα 1.000, στην δε δεύτερη μόλις 200, πρόσφυγες.

«Εν όσω υπάρχει η εντύπωση, πως όλοι επιτρέπεται να έλθουν στη Γερμανία, θα συνεχίσει να είναι δύσκολο για όλους τους άλλους να εφαρμόσουν το τέλος της προώθησης των προσφύγων», ανέφερε ο Βέρνερ Φάιμαν.

Αντίθετος στις παραχωρήσεις στην Τουρκία

Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή, ο ίδιος αναμένει στήριξη για το τέλος της πολιτικής της «προώθησης» προσφύγων, ενώ θα χαιρέτιζε, όπως είπε, μία συμφωνία με την Τουρκία για μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων, ωστόσο, δεν θα ήθελε να γίνουν ουσιαστικές παραχωρήσεις, στην απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους υπηκόους και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Στόχος της Αυστρίας παραμένει σαφής και είναι η από κοινού διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η εξασφάλιση μίας συντεταγμένης κατανομής και μίας μετάβασης των προσφύγων απευθείας από τα Hotspots, πρόσθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος.