Στόχος της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας είναι η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και να καταστεί το πέρασμα των προσφύγων προς την Ευρώπη ασφαλές, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στις δηλώσεις του μετά της συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα, ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε η Τουρκία δεν διαπραγματεύεται απλά για τα χρήματα, θεωρώντας ότι η συμφωνία δεν αφορά ένα οικονομικό αλλά ένα ανθρωπιστικό ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι σήμερα καταρτίστηκε ένας κατάλογος θεμάτων, σημειώνοντας ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία παραδεχόμενος πως υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα να κλείσουν.

Στον προηγούμενο σταθμό της περιοδείας του, στη Λευκωσία, ο πρόεδρος το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άκουσε τις έντονες επιφυλάξεις της Κύπρου. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης του διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν «έχει την πρόθεση να εγκρίνει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ εάν η Άγκυρα δεν «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

«Είναι αδικαιολόγητο, αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο να μετατοπιστεί το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο Αναστασιάδης μετά τη συνάντησή του με τον Τουσκ.

Πέραν των κυπριακών αντιδράσεων, ο Τουσκ παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι υπάρχει ζήτημα νομιμότητας στο σχέδιο συμφωνίας που τέθηκε στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα και παραμένει «προβληματικό». «Η τουρκική πρόταση που καταρτίστηκε μαζί με τη Γερμανία απαιτείται να διασαφηνιστεί, ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα 28 κράτη μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανέφερε.

Ο ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν ότι το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο.

«Σήμερα καταρτίσαμε έναν κατάλογο σημείων που πρέπει να ρυθμιστούν για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ως την Παρασκευή», είπε ο Τουσκ από την Άγκυρα.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας θα συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία, με διακηρυγμένο στόχο να μειωθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.