Αίτημα για διασφάλιση ότι η μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων δεν θα σημάνει την ενίσχυση των δυνάμεων του Ιράν και της Χεζμπολάχ επί συριακού εδάφους θα κάνει σήμερα στην συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν. 

Κατά την επίσημη άποψη της ισραηλινής διπλωματίας, η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, λειτούργησε αποτρεπτικά για την αμυντική ενίσχυση των δυνάμεων του Ιράν και της οργάνωσης Χεζμπολάχ που δρουν στο συριακό έδαφος και είναι παραδοσιακοί εχθροί του Ισραήλ, που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Άσαντ.

Στην απογευματινή συνάντηση των δύο προέδρων, ο πρόεδρος Ρίβλιν “θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τη Ρωσία, προκειμένου η Μόσχα, μετά την αποχώρηση των δυνάμεών της από το συριακό έδαφος, να μην επιτρέψει την αμυντική ενδυνάμωση του Ιράν και της Χεζμπολάχ,” δήλωσε το Ρόιτερς, ένας σύμβουλος του Ισραηλινού προέδρου. Ο ίδιος σύμβουλος, πρόσθεσε με νόημα ότι ο Ρίβλιν είχε κύκλο πολιτικής διαβούλευσης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα. Το Ισραήλ θεωρεί τη Χεζμπολάχ ως τη πιο σοβαρή αμυντική απειλή κατά της εθνικής του ασφάλειας, ενώ το Τελ-Αβίβ φοβάται ότι μετά τη ρωσική αποχώρηση, η αναφερόμενη οργάνωση θα λάβει εξελιγμένα όπλα από τη Δαμασκό.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ τήρησε επίσημα ουδέτερη στάση στην πολεμική σύγκρουση της Συρίας, έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο συριακό έδαφος, προκειμένου ν' αποτρέψει τον εφοδιασμό της με σύγχρονα όπλα. Ένας Ιρανός στρατηγός και δύο υψηλόβαθμοι μαχητές της οργάνωσης έχουν σκοτωθεί στη Συρία από αεροπορικούς βομβαρδισμούς που αποδίδονται στο Ισραήλ. Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ανοίξει περιστασιακά πυρ προς την πλευρά της Συρίας, στη συνοριακή γραμμή των υψωμάτων του Γκολάν, αντιδρώντας σε σποραδικά πυρά πυροβολικού ή επιθέσεις μαχητών που συνδέονται με το Ιράν.

Είναι αξιοσημείωτο ν' αναφερθεί ότι με την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός οργάνωσε άμεσα “κόκκινη τηλεφωνική γραμμή” με τον πρόεδρο Πούτιν, προκειμένου προληπτικά ν' αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο περιστατικό αμυντικής εμπλοκής της Ρωσίας με το Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό σπό ρωσική διπλωματική πηγή στο Ισραήλ, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται αμυντικά στη Συρία.

“Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, να μη θιγούν από τη διαδικασία,” δήλωσε χαρακτηριστικά Ρώσος διπλωμάτης.

Στο μεταξύ, η Μαρία Ζαχαρόβα, εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η αναχώρηση του κυρίου τμήματος των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, δε θα αποδυναμώσει (αμυντικά) το Σύριο πρόεδρο Άσαντ. Παράλληλα, τόνισε ότι η Συρία θα είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης ανακοινώνουν οι Κούρδοι στη Βόρεια Συρία

Την ίδια στιγμή, οι περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος της Συρίας.

Η ανακοίνωση αυτή θα σηματοδοτήσει "τη διεύρυνση του πλαισίου του συστήματος αυτοδιοίκησης που έχουν εγκαθιδρύσει οι Κούρδοι και άλλοι", πρόσθεσε ο Ίντρις Νάσαν, αξιωματούχος της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων του Κομπάνι, μιας από τις τρεις αυτόνομες περιοχές που ίδρυσαν οι Κούρδοι πριν από δύο χρόνια.

Οι περιοχές θα ονομαστούν Ομοσπονδία της βόρειας Συρίας, συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι η ομοσπονδία αυτή θα εκπροσωπεί όλες τις εθνότητες που ζουν εκεί.

 Ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι 

Νέα ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε σε περίπου 13.000 οικογένειες στην επαρχία του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία μετά την είσοδο 26 φορτηγών σε περιοχές που είχαν πληγεί από τις πρόσφατες συγκρούσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός.

Η παράδοση αυτή βοήθειας από την Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο σε οικογένειες που βρίσκονται σε πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αζάζ, η Αφρίν και η Ταλ Ριφάατ, είναι η μεγαλύτερη που γίνεται εδώ και εβδομάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Πάουελ Κρζίσιεκ.

Στο μεταξύ έγινε ανεφοδιασμός και των κλινικών, σημείωσε.

Η εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 27 Φεβρουαρίου τηρείται σε γενικές γραμμές και έχει περιορίσει τη βία στη δυτική Συρία, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί πλήρης παύση των εχθροπραξιών.