Την άμεση άρση της ασυλίας για τους συναρχηγούς του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και τριών βουλευτών του, για την οποία έχει ήδη κατατεθεί σχετικό αίτημα, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα με το θέμα της ασυλίας», είπε ο τούρκος πρόεδρος, στον απόηχο της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για τη διεύρυνση του ορισμού των τρομοκρατικών εγκλημάτων για να περιλάβει τους «συνεργούς» των τρομοκρατών, «πολιτικούς, διανοούμενους ή δημοσιογράφους».

«Τρομοκράτες δεν είναι μόνο αυτοί που κρατούν όπλο, αλλά και όσοι κρατούν στυλό», επανέλαβε και πρόσθεσε: «Συγγνώμη, αλλά δεν θεωρώ πλέον νόμιμους πολιτικούς παράγοντες τα μέλη ενός κόμματος που λειτουργεί ως θυγατρική μίας τρομοκρατικής οργάνωσης (PKK)».

Η κυβέρνηση κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο κοινοβούλιο αίτηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας για τους συναρχηγούς Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, καθώς και τους βουλευτές Σέλμα Ιρμάκ, Σιρί Σουρέγια Όντερ και Ερτουγκρούλ Κουρκτσού.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την έρευνα του εισαγγελέα του Ντιγιαρμπακίρ, για ομιλίες των πέντε πολιτικών τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν μιλούσαν για «διακήρυξη αυτονομίας».

Για να αρθεί η ασυλία τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, που ισοδυναμεί με 276 ψήφους, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.