Ένα νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Facebook φέρεται ότι δείχνει έναν Ιάπωνα δημοσιογράφο που έχει εξαφανιστεί και θεωρείται ότι κρατείται όμηρος από μια πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία να διαβάζει ένα μήνυμα στην οικογένεια και την πατρίδα του. 

"Γειά σας, είμαι ο Τζουμπέι Γιασούντα. Σήμερα, 16 Μαρτίου, έχω τα γενέθλιά μου", λέει ο άντρας με γενειάδα, ο οποίος φέρεται ότι είναι ο δημοσιογράφος που εξαφανίστηκε. 

Ο άντρας κάθεται σε ένα τραπέζι μπροστά από έναν άσπρο τοίχο και λέει ότι του λείπει η οικογένειά του αλλά δεν μπορεί να είναι μαζί της. Είναι ντυμένος με σκουρόχρομη ζακέτα και φορά ένα μαντήλι στο λαιμό ενώ φαίνεται κυρίως ήρεμος, σταματώντας μερικές φορές από την συγκίνηση. Το βίντεο κρατά ένα λεπτό και ο άντρας μιλάει στα αγγλικάΑφού ο άντρας στο βίντεο εκφράζει την επιθυμία να αγκαλιάσει τη γυναίκα του, τους γονείς του και τον αδερφό του, λέει, "Πρέπει να πω κάτι στην πατρίδα μου: όταν κάθεσαι εκεί, όπου και να είσαι, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, και υποφέρεις από τον πόνο, δεν υπάρχει κανείς. Δεν απαντά κανείς. Δεν αντιδρά κανείς. Είσαι αόρατος".

Τα ειδησειογραφικά μέσα της Ιαπωνίας έχουν πει ότι ο Γιασούντα απήχθηκε από το Μέτωπο Αλ Νόσρα αφού μπήκε στη Συρία από την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο. Το δημόσιο ραδιοφωνικό κανάλι NHK είπε ότι έχει μιλήσει τηλεφωνικά με τον άνθρωπο που ανάρτησε το βίντεο ο οποίος δήλωσε ότι του το έδωσε κάποιος που ζητά την απελευθέρωση του Γιασούντα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα είπε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση είναι ενήμερη για το βίντεο και συγκεντρώνει και αναλύει πληροφορίες ώστε να σχηματίσει μια απάντηση. "Η ασφάλεια των ιαπώνων υπηκόων είναι μια σημαντική ευθύνη της κυβέρνησης, οπότε χρησιμοποιούμε πλήρως μια πληθώρα από δίκτυα πληροφόρησης για να ανταποκριθούμε", είπε. 

Το Ρόιτερς δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το βίντεο ή να έρθει σε επαφή με την οικογένεια του Γιασούντα.