Για επίθεση στην ελευθεροτυπία κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που ανακοίνωσε ότι ο ανταποκριτής του υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία, καθώς οι αρχές της χώρας δεν ανανέωσαν την διαπίστευσή του. 

"Η συμπεριφορά αυτή απέναντι στον ανταποκριτή μας (...) είναι απαράδεκτη και παραβιάζει την ελευθεροτυπία", καταγγέλλει το Spiegel στον ιστότοπό του.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, παρά "τις προσπάθειες που κατέβαλε επί μήνες", ο δημοσιογράφος Χασνάιν Καζίμ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει διαπίστευση και ως εκ τούτου άδεια παραμονής.

"Σε πολλά άρθρα του έριξε φως, με ισορροπημένο τρόπο, αλλά επικριτικό, στις καταχρήσεις και τα σφάλματα της κυβέρνησης, όπως κάνει κάθε καλός δημοσιογράφος", σημειώνει επίσης το Spiegel.

"Η συμπεριφορά των τουρκικών αρχών μπορεί να μας οδηγήσει μόνον σε ένα συμπέρασμα, ότι ο ανταποκριτής μας είναι ανεπιθύμητος λόγω της δουλειάς του εκεί", καταλήγει το περιοδικό στον ιστότοπό του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Τουρκία, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε να ανανεώσει τη δημοσιογραφική άδεια οκτώ από τους περίπου είκοσι Γερμανούς δημοσιογράφους που έχουν διαπίστευση.

Το θέμα αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο μυστικών συνομιλιών τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Νταβούτογλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.