Γράμμα σε μια Κουβανή ενόψει της επίσκεψής του στην Αβάνα έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απαντώντας σε επιστολή που του είχε στείλει εκείνη ζητώντας του να τον συναντήσει.

«Αγαπητή Ιλεάνα. Ελπίζω ότι αυτή η επιστολή –που θα φθάσει σε εσάς χάρη στην πρώτη πτήση με την οποία θα αποκατασταθεί η απευθείας ταχυδρομική σύνδεση των ΗΠΑ με την Κούβα έπειτα από 50 και πλέον έτη– θα αποτελέσει μία ανάμνηση για το νέο κεφάλαιο που ξεκινά μεταξύ των δύο χωρών μας», αναφέρει η επιστολή του Ομπάμα στην 76χρονη Ιλεάνα Γιάρζα, και δόθηκε στην δημοσιότητα.

Το γράμμα εστάλη με την πτήση με την οποία εγκαινιάστηκε η ταχυδρομική σύνδεση ΗΠΑ- Κούβας χθες, για πρώτη φορά μετά το 1963, λίγο μετά την επιβολή του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα.

Οι Αμερικανοί πολίτες μπορούσαν να στείλουν επιστολές στην Κούβα μέσω τρίτων χωρών, κάτι που καθυστερούσε την παράδοση και αύξανε το κόστος.

Στην επιστολή της, με ημερομηνία 18η Φεβρουαρίου, η Ιλεάνα Γιάρζα περιέγραφε την χαρά που ένιωσε μόλις ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην χώρα της, ενώ προσκάλεσε τον ηγέτη των ΗΠΑ για έναν καφέ στο σπίτι της.

«Παρακολουθώ την πολιτική σας καριέρα από την πρώτη σας προεκλογική εκστρατεία» έγραφε η Κουβανή επισημαίνοντας ότι πανηγύρισε και τις δύο φορές που εκείνος κατέλαβε τον προεδρικό θώκο, στις εκλογές του 2008 όπως και του 2012, ενώ εξέφρασε τη λύπη της καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για μια τρίτη θητεία.