Νέες προκλητικές δηλώσεις για το προσφυγικό έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας του βρίσκεται στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύεται τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ερντογάν, κουνώντας το δάχτυλο επί της ουσίας στην ΕΕ, τόνισε σε ομιλία του ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα πριν να λέει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες, και τόνισε ότι η χώρα του θα ακούει την κριτική όσον αφορά τα δικαιώματα όταν αυτή είναι σωστή, διαφορετικά θα κάνει αυτό που κρίνει απαραίτητο.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ κατηγόρησε την ΕΕ πως «χορεύει σε ναρκοπέδιο» υποστηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα «τρομοκρατικές» οργανώσεις στην Τουρκία που έχουν ενωθεί εναντίον του κράτους. Χαρακτήρισε επίσης «ανέντιμη και ανειλικρινή» τη στάση της Ευρώπης έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Δεν υπάρχει λόγος μια βόμβα (όπως αυτή) που εξερράγη στην Άγκυρα να μην εκραγεί μια ημέρα σε μια άλλη πόλη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ερντογάν, «παρά την πραγματικότητά αυτή, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν προσέχουν, είναι σαν να χορεύουν μέσα σε ναρκοπέδιο».

«Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας είναι προσεκτικός και νόμιμος. Κάθε τρομοκρατική οργάνωση που δρα στην περιοχή μας και στην Τουρκία έχει ενωθεί κατά της Τουρκίας. Πολλά κράτη, πρωτίστως της Δύσης, ακόμη δεν μπορούν να έχουν μια πάγια στάση έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε επίσης γιατί οι βελγικές αρχές επέτρεψαν πρόσφατα σε υποστηρικτές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) να υψώσουν σημαίες κοντά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι ανέντιμη και ανειλικρινής» η στάση της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατηγορώντας ορισμένα κράτη ότι υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα «τρομοκρατικές» οργανώσεις στην Τουρκία που έχουν ενωθεί εναντίον του κράτους. «Σήμερα σηκώνουν τις σημαίες και τις αφίσες. Ποιόν προσπαθείτε να ξεγελάσετε», είπε με οργή.