current views are: 5

18 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση15:21

Διχάζει το εξώφυλλο του TIME με την έγκυο γυναίκα θύμα βιασμού

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού TIME που επέλεξε μια γυναίκα θύμα βιασμού στο εμπόλεμο Νότιο Σουδάν, η οποία διανύει τον 9ο μήνα εγκυμοσύνης.

Δημοσίευση 15:21’

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού TIME που επέλεξε μια γυναίκα θύμα βιασμού στο εμπόλεμο Νότιο Σουδάν, η οποία διανύει τον 9ο μήνα εγκυμοσύνης.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού TIME που επέλεξε μια γυναίκα θύμα βιασμού στο εμπόλεμο Νότιο Σουδάν, η οποία διανύει τον 9ο μήνα εγκυμοσύνης.

Την εικόνα έχει τραβήξει η γνωστή φωτογράφος Λίντσεϊ Αντάριο, η οποία υπήρξε και αυτή θύμα σεξουαλικής επίθεσης όταν βρέθηκε αιχμάλωτη του στρατού της Λιβύης το 2011.

Όπως λέει η ίδια η φωτογράφος, η γυναίκα με το όνομα Αγιάκ είχε βιαστεί πολλές φορές από αρκετούς στρατιώτες κατά την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στο Νότιο Σουδάν.

Το εξώφυλλο αυτό προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στα social media με πολλούς να κάνουν κατηγορούν τους διευθυντές του ότι χρησιμοποίησαν αυτή την εικόνα για να προκαλέσουν χωρίς λόγο. 

Οι βιασμοί γυναικών στο Νότιο Σουδάν αποτελούν ένα πολύ συχνό φαινόμενο τέτοιο που  «δείχνει ότι η χρήση τους στη σύγκρουση έχει γίνει μια αποδεκτή πρακτική από τους στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων και τις προσκείμενες ένοπλες πολιτοφυλακές» σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Στις πολιτοφυλακές που έχουν συμμαχήσει με τις κυβερνητικές δυνάμεις επιτρεπόταν να βιάζουν γυναίκες αντί μισθού βάσει της αρχής «κάνετε ό,τι μπορείτε και πάρτε ό,τι θέλετε» σημειώνεται.

Μεταξύ του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου του 2015, καταγράφηκαν από τον ΟΗΕ περισσότερα από 1.300 κρούσματα βιασμού μόνον στην πολιτεία Γιούνιτι του Νοτίου Σουδάν. Σε μία περίπτωση μάλιστα οι στρατιώτες διαπληκτίστηκαν για το αν θα βιάσουν ένα κορίτσι 6 ετών και κατέληξαν να το σκοτώσουν.
Ακόμη και οι γυναίκες που βρίσκονται σε προστατευμένους καταυλισμούς του ΟΗΕ κινδυνεύουν όταν βγαίνουν έξω για να βρουν τρόφιμα ή ξύλα για καύση.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν τόνισε ότι ο αριθμός των βιασμών που περιγράφονται στην έκθεση αποτελεί μάλλον μόνον ένα κομμάτι της γενικότερης εικόνας, αλλά η μαζική χρήση τους ως ένα εργαλείο πολέμου και πρόκλησης τρόμου απέχει πολύ από αυτό που έγινε αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα.

Ο πόλεμος του Νοτίου Σουδάν άρχισε το Δεκέμβριο του 2013, οδηγώντας την νεότερη χώρα στον κόσμο στο χάος και προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό περισσότερων από 2 εκατομμυρίων και βύθισε στην πείνα τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους.

 


σχετικα αρθρα