current views are: 6

18 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση16:33

Βρυξέλλες: Συνελήφθη ο μακελάρης του Παρισιού, Αμπντεσλάμ (Βίντεο – φωτό)

Οι αρχές του Βελγίου, η κυβέρνηση και η ομοσπονδιακή εισαγγελία, επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας που συνελήφθη σήμερα κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο προάστιο Μόλενμπεκ είναι ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ο υπ’ αριθμόν 1 ύποπτος για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι όπου έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Δημοσίευση 16:33’

Οι αρχές του Βελγίου, η κυβέρνηση και η ομοσπονδιακή εισαγγελία, επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας που συνελήφθη σήμερα κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο προάστιο Μόλενμπεκ είναι ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ο υπ’ αριθμόν 1 ύποπτος για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι όπου έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Οι αρχές του Βελγίου, η κυβέρνηση και η ομοσπονδιακή εισαγγελία, επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας που συνελήφθη σήμερα κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο προάστιο Μόλενμπεκ είναι ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ο υπ’ αριθμόν 1 ύποπτος για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι όπου έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Αμπντεσλάμ τραυματίστηκε στο πόδι σε ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς. Στην ίδια επιχείρηση, που έληξε γύρω στις 10 το βράδυ, συνελήφθησαν άλλα δύο πρόσωπα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής, εκ των οποίων ο ένας έχει επίσης τραυματιστεί.

Έκδοση του Αμπνελσλάμ στη Γαλλία αναμένεται  να ζητήσει από τις βελγικές Αρχές ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σε κοινές δηλώσεις του με τον βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, επισήμανε ότι η σύλληψη του Αμπντελσλάμ είναι «ένα σημαντικό στάδιο αλλά όχι το τέλος της ιστορίας».

«Πρέπει να γίνουν και άλλα επειδή γνωρίζουμε ότι το δίκτυο ήταν αρκετά διευρυμένο στο Βέλγιο, τη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Ολάντ.

«Οπότε μέχρι να συλληφθούν όσοι πήραν μέρος ή συνέβαλαν, χρηματοδότηση αυτό το δίκτυο τρομοκρατών που διέπραξε αυτές τις απαίσιες επιθέσεις, οι πράξεις πολέμου για την 13η Νοεμβρίου, η μάχη μας δεν θα τελειώσει μέχρι τότε», τόνισε.

«Ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί για τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές θα απευθύνουν πολύ σύντομα ένα αίτημα έκδοσής του» και «ότι οι βελγικές αρχές θα ανταποκριθούν όσο πιο ευνοϊκά γίνεται, το συντομότερο δυνατόν» , είπε ακόμη ο γάλλος πρόεδρος.

Τα συγχαρητήρια του για την έκβαση της επιχείρησης και της επέμβασης έδωσε τηλεφωνικά σε Ολάντ και Μισέλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Γαλλίας για να τον συγχαρεί για την έκβαση της επιχείρησης και της επέμβασης (…) εναντίον των τρομοκρατών» γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής προεδρίας.

Επιπλέον, ο βέλγος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε με ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι δέχθηκε «τα συγχαρητήρια του Αμερικανού προέδρου», ενώ συνόδευε το μήνυμά του με μία φωτογραφία όπου απεικονίζεται με το τηλέφωνο στο χέρι.

Οι αστυνομικές Αρχές ήταν σε συναγερμό μέχρι αργά καθώς όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ακούστηκε έκρηξη ένω έδιξε πλάνα στα οποία διακρίνεται καπνός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τα ακριβή αίτιά της.

Το δίκτυο RTL και η εφημερίδα L’ Echo έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις.

“Τον πιάσαμε” έγραψε στο Twitter ο υφυπουργός αρμόδιος για το Άσυλο και τη Μετανάστευση Τέο Φράνκεν.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF, η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε και αυτή ότι ο Αμπντεσλάμ έχει συλληφθεί.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, μετέβη ήδη στο γραφείο του πρωθυπουργού του Βελγίου για να ενημερωθεί για την υπόθεση, ανέφερε μια πηγή της γαλλικής προεδρίας. Ο Ολάντ είχε ενημερώσει νωρίτερα τους δημοσιογράφους, προτού ακόμη επιβεβαιωθεί η σύλληψη του Σαλά Αμπντεσλάμ, ότι επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το βελγικό δίκτυο RTL, στο Μολενμπέκ, όπου διατηρούσαν την έδρα τους τουλάχιστον τρεις από τους τρομοκράτες που εξαπέλυσαν τις φονικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ νωρίτερα ακούστηκαν πυροβολισμοί και η συνοικία έχει αποκλειστεί.

Το βελγικό δίκτυο la.libre.be αναφέρεται σε έναν νεκρό και επισημαίνει πως άνδρες της αστυνομίας έκαναν χρήση χειροβομβίδων προς μία κατοικία, όπου εστιάζει η επιχείρηση.

 

Λίγη ώρα αργότερα, το ίδιο δίκτυο ανέφερε πως υπάρχουν δύο τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, αποχώρησε βιαστικά από τη Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας στο τηλέφωνο, τη στιγμή που πραγματοποιείτο η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας.

Κι άλλος καταζητούμενος νεκρός
 

Την ίδια στιγμή, ένας Αλγερινός που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τη βελγική αστυνομία αυτή την εβδομάδα πιθανόν ήταν ο άνδρας που καταζητείτο με ψευδώνυμο για τον σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, γνωστοποίησε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την εισαγγελία ο άνδρας αυτός, ο Σαμίρ Μπουζίντ, ο οποίος βρισκόταν σε έναν κατάλογο καταζητούμενων προσώπων, πιθανότατα ήταν ο Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, γεννημένος την 9η Ιουλίου 1980, ο Αλγερινός ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη, 15η Μαρτίου.

Το επώνυμο «Μπουζίντ» βρισκόταν σε καταλόγους καταζητούμενων προσώπων των γαλλικών και των βελγικών αρχών από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχαν ανακαλυφθεί στοιχεία που τον συνέδεαν με μια μεταφορά μετρητών από τις Βρυξέλλες σε μια γυναίκα που σκοτώθηκε μαζί με άλλους υπόπτους στο Παρίσι, πέντε ημέρες μετά τις επιθέσεις.

Στο διαμέρισμα όπου σκοτώθηκε ο Μπελκαΐντ, σε μια συνοικία των Βρυξελλών, βρέθηκαν επίσης αποτυπώματα του Σαλά Αμπντελσλάμ.

Ο 26χρονος Σαλά Αμπντεσλάμ, γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, ένας μικροκακοποιός που ριζοσπαστικοποιήθηκε αλλά δεν έφυγε ποτέ για να πολεμήσει στη Συρία, πιστεύεται ότι διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Την επομένη των επιθέσεων, με τη βοήθεια συνεργατών του ο 26χρονος διέφυγε από το Παρίσι και έφτασε στο Σάερμπεκ, μια άλλη κοινότητα των Βρυξελλών. Έκτοτε, τα ίχνη του χάθηκαν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πιθανότατα παρέμεινε επί τρεις εβδομάδες κρυμμένος σε ένα διαμέρισμα όπου στις 10 Δεκεμβρίου, μετά από έρευνα των αστυνομικών, εντοπίστηκαν τα αποτυπώματά του.


σχετικα αρθρα