Καζάνι που ''βράζει'' θυμίζει η Τουρκία τους τελευταίους μήνες, με την τρομοκρατία να πλανάται σαν φάντασμα στις μεγαλουπόλεις της, προξενώντας τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε τομείς - κινητήριους μοχλούς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.

Το τουριστικό της προϊόν, εξάλλου, θέλει διακαώς η χώρα να το προστατεύσει, έχοντας τα προηγούμενα χρόνια επενδύσει τεράστια ποσά στην προώθηση και την διαφήμισή του.

Οι αλλεπάλληλες, ωστόσο, τρομοκρατικές επιθέσεις κάθε άλλο παρά ενθαρρύνουν τους τουρίστες να επισκεφθούν την χώρα. 

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις από τις αρχές του χρόνου σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη με απολογισμό πάνω από 100 νεκρούς συνολικά και εκατοντάδες τραυματίες έχουν φέρει τον Ερντογάν στα όρια του και την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στις 12 Ιανουαρίου, δώδεκα γερμανοί τουρίστες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στο ιστορικό και τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, κοντά στη Αγία Σοφία και στο Μπλε Τζαμί. Η επίθεση αποδόθηκε από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Στις 13 Φεβρουαρίου, σε άλλη επίθεση αυτοκτονίας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ΤΑΚ, σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι, οι περισσότεροι στρατιώτες, στο κέντρο της Άγκυρας.

Πριν μια εβδομάδα, η επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πολυσύχναστη πλατεία Κιζιλάι, ξανά στο κέντρο της Άγκυρας,, στην οποία 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν, διαπράχθηκε ξανά από τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (ΤΑΚ).

Το αποκορύφωμα ήρθε χθες, όταν, νεαρός σκόρπισε τον τρόμο ξανά στην Κωνσταντινούπολη, σε άλλη μια επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε πέντε άτομα και και τραυμάτισε δεκάδες. 

Η Τουρκία, εξάλλου, βρίσκεται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού μετά την επίθεση στις 10 Οκτωβρίου που είχε στόχο φιλοκουρδική διαδήλωση μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας. Η επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 103 ανθρώπων και είναι η πλέον αιματηρή που έχει σημειωθεί ποτέ σε τουρκικό έδαφος, αποδόθηκε από την 'Αγκυρα στο ΙΚ. Τα ξένα προξενεία κάνουν αλλεπάλληλες ''ασκήσεις'' τρομοκρατίας, ενώ η παραμικρή ειδοποίηση ελέγχεται εξονυχιστικά από την αντιτρομοκρατική. 

Εξάλλου, τόσο το κέντρο της Άγκυρας, όσο και της Κωνσταντινούπολης είναι πλέον ''οχυρωμένα'' από εκατοντάδες άνδρες της αστυνομίας.

Μέτρα, που ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν το τρομοκρατικό, ωστικό πλέον, κύμα που πλήττει τη χώρα το τελευταίο εξάμηνο. 
Ερντογάν και Νταβούτογλου, παρότι, σε κάθε ευκαιρία κηρύσσουν το ''ανένδοτό'' τους απέναντι στην τρομοκρατία, μοιάζουν αμήχανοι και απροετοίμαστοι σε κάθε καινούριο χτύπημα. 

Αναλυτές, δε, εκτιμούν ότι αν δεν επιλυθούν τα εσωτερικά προβλήματα και αν δεν εξομαλυνθούν οι προστριβές της χώρας με τους αντιπάλους, που έχουν όνομα, η κατάσταση δεν θα γίνει καλύτερη.

Ερντογάν: Δεν θα υποκύψουμε στον τρόμο 
   
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν θα «παραδοθεί ποτέ στην ατζέντα του τρόμου», μία ημέρα αφότου ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και 4 επιπλέον άνθρωποι στον πλέον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έκανε την παραπάνω δήλωση κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.